Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Махат ротативки и бинго от жилищни блокове
Махат ротативки и бинго

Махат ротативки и бинго от жилищни блокове

За съществуването на бинго зали или ротативки в жилищни блокове ще бъде необходимо съгласието на всички собственици на апартаменти в сградата, научи ko4.​

Редица бинго зали и помещения с ротативки в блокове ще бъдат затворени заради текстове, внесени от депутата от Обединени патриоти Валери Симеонов между първо и второ четене на промените в Закона за хазарта, пише Труд.

Да бъде забранено организирането на хазартни игри в жилищни сгради с режим на етажна собственост без нотариално заверено писмено съгласие на всички собственици на самостоятелни обекти в тях, предлага Валери Симеонов.

Сега в закона е записано, че организирането на хазартни игри в един обект е разрешено при съгласието на всички съсобственици. Но съдебната практика е противоречива. В някои съдебните решения се приема, че за израза “съсобствени обекти” трябва да се приема определението в Закона за устройство на територията и става въпрос за сгради с режим на етажна собственост. Т. е. необходимо е съгласието на всички собственици на жилища в даден блок. Други съдебни състави обаче приемат, че в даден обект в жилищна сграда може да се организират хазартни игри само със съгласието на неговия собственик, стига да не се използват общи части от сградата.

За да бъде избегнато такова противоречиво прилагане на закона Валери Симеонов предлага да бъде записано, че е нужно съгласието на всички собственици на имоти в дадена жилищна сграда. Тъй като в един голям блок винаги може един от собствениците да е против хазартните игри, някои от залите ще трябва да бъдат затворени. Често в даден блок пък някой собственик е в чужбина и осигуряването на нотариално заверен подпис от него е доста трудно.

Щом е забранено организирането на хазартни игри в училища, за да бъдат предпазени децата, това трябва да се отнася и за техния дом, мотивира се Валери Симеонов. Предложението му тото игри и моментни лотарии с търкане на билетчета да може да бъдат организирани само от държавния Български спортен тотализатор вече е прието на първо четене в парламента.

dunavmost

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?