Home » ЗДРАВЕ » Мащабно изследване доказа връзката между диетите и сърдечно-съдовите заболявания
Мащабно изследване доказа връзката между диетите и сърдечно-съдовите заболявания
Мащабно изследване доказа връзката между диетите и сърдечно-съдовите заболявания

Мащабно изследване доказа връзката между диетите и сърдечно-съдовите заболявания

Дискусиите за ползата и вредата от диетите не са от вчера и стават все по-ожесточени след поредното изследване, подкрепящо едната или другата теза. Новият рунд в тази полемика е за предсказуемата връзка между борбата с излишното тегло и сърдечно-съдовите болести.

Разбира се, всички знаем, че наднорменото тегло е неприятно, обезпокоително и вредно. То влияе на организма много лошо.  Но по някаква причина, винаги, когато човек започне да воюва с него, то това изглежда като битка, когато се превземат нови плацдарми, но се губят градове и мостове. Хората или спират да ядат всякакви въглехидрати и губят десет килограма за няколко месеца, или натрупват само за седмица петнадесет кила.

Така че отново стигаме до старата истина – всичко е добро и полезно, само ако е с мярка. Всички движения трябва да бъдат естествени и плавни, без резки движения и сътресения. Това е изводът и от изследването на учени от  Южна Корея, което е публикувано в Circulation, а именно – колебанията в теглото могат да увеличат риска от инфаркт на миокарда, инсулт и преждевременна смърт.
И това не са голословни приказки. Това е дългосрочно и глобално проучване, в рамките на което са анализирани данните от повече от 6,7 милиона души без инфаркт на миокарда, диабет, високо кръвно налягане или анамнеза за висок холестерол. Но за сметка на това те имали колебания в теглото – рязко сваляли килограми, а после ги трупали обратно. Информацията е събирана от 2005 до 2012 г.

По време на наблюдението били констатирани почти 55 хиляди смъртни случая, повече от 22 хиляди инсулти и над 21 хиляди инфаркта на миокарда.
Така учените са стигнали до заключението, че системните колебания на теглото увеличават риска от преждевременна смърт със 127%, а от инфаркт на миокарда или инсулт с 40%.

Тъй като проучването е било с наблюдателен характер в него отсъстват доказателства за причинно-следствената връзка между нестабилността на метаболитните рискови фактори и инфаркта на миокарда, инсулт или преждевременна смърт.
Тоест, хората просто са били наблюдавани, без да се установява конкретно за всеки един от тях каква е причината за колебанията в теглото му. Но независимо от това учените предупреждават – бъдете по-внимателни с диетите!/zdrave.to

Източник: zdrave.to

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?