Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » МВФ излезе със странно финансово пророчество за България
странно финансово пророчество за България

МВФ излезе със странно финансово пророчество за България

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира увеличение на БВП на България за 2019 г. до 3.3%., но в краткосрочен и дългосрочен план за 2020 г. и 2024 г. е отбелязан спад до съответно до 3.0% и 2.8%, научи ko4.

От Фонда предвиждат свиване на безработицата до 5% за 2019 г. и за 2020 г. За сравнение през изминалата година безработицата е била 5.2%.

Освен това от МВФ отбелязват, че очакват увеличение на потребителските цени с 2.3% за 2019 г. и 2020 г.

Като цяло МВФ понижи цялостната прогноза за растеж на глобалната икономика за 2019 г.

Прогнозата за растеж на световния БВП е снижена с 0,2 процентни пункта, до 3,3% поради световната несигурност и търговските войни, се казва в априлския доклад на „World Economic Outlook“ за глобалната икономика.

Прогнозата за следващата година се запазва на ниво от 3,6%.

„След всеобхватно циклично ускоряване на растежа, което продължи почти две години, глобалният подем на икономиката се е забавил през втората половина на 2018 г. Перспективите за растеж бяха помрачени от търговското напрежение, взаимните вносни мита на САЩ и Китай, снижението на доверието в бизнеса, ожесточените финансови условия и увеличената несигурност за много икономики ”, обяснява фондацията.

„На глобално ниво съчетанието на вътрешнодържавни фактори и факторите в специфични отрасли са намалили темповете на растеж. След достигане на максимума си до около 4% през 2017 г., световният растеж е останал силен, на ниво от 3,8% през първата половина на 2018 г., но е спаднал до 3,2% през втората половина на годината”, се добавя в доклада.

МВФ намали и прогнозата за растеж на БВП на САЩ за 2019 г. с 0,2 процентни пункта до 2,3% поради редица вътрешни и външни икономически фактори. “Импулсът (икономическият растеж) в САЩ е останал силен в условията на конкурентен пазар на труда и силен растеж на потреблението, но инвестициите вероятно са се забавили през втората половина на годината”, заявяват от МВФ.

Фондът посочва и други негативни фактори, които са повлияли на промяната в прогнозата.

„Все още непостигнатото примирие в американско-китайския търговски спор не се е превърнало в допълнителен фактор за натиск на фона на други стратегически въпроси, като преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз, обсъждането на италианския бюджет, промените в стратегическото направление на Мексико при новото правителство, шътдауна на федералното правителство на САЩ, а също така и американската политика спрямо Иран”, казват анализаторите на МВФ.

В същото време прогнозата за следващата година за американската икономика се е повишила с 0,1 процентни пункта – до 1,9%.

Прогнозата за растежа на БВП на еврозоната за 2019 г. също е намалена – с 0,3 процентни пункта, до 1,3%, до 2020 г. – с 0,2 процентни пункта, до 1,5% поради редица вътрешни и външни икономически фактори, включително Брекзит. През януари се очакваше БВП на еврозоната да нарасне с 1,6% през 2019 г., което е с 0,3 процентни пункта по-ниско от прогнозираното през октомври.

„Растежът в еврозоната се е забавил повече от очакваното поради комбинация от фактори, повлияли върху икономическите дейности на всяка страна поотделно, включително отслабеното потребителско търсене и намалялото бизнес доверие, въвеждане на нови стандарти за дизелови превозни средства в Германия, несигурността в данъчната политика, растежът на суверенния дълг, спадът на инвестициите в Италия и резкия спад в продажбите на дребно във Франция”, посочва фондът.

„Освен това негативен принос в поддържането на икономическия растеж е внесло безпокойството за изхода на Обединеното кралство от Европейския съюз без споразумение”, добавя МВФ.

В същото време, МВФ ревизира нагоре прогнозата за растеж на китайския БВП за текущата година с 0,1 процентни пункта – до 6,3%, но понижи прогнозата за следващата година със същия размер – до 6,1%.

Фондът не уточнява причините за преразглеждането на прогнозата, само отбелязва забавянето на вътрешните инвестиции в страната, особено в инфраструктурата, и вече отчетеното забавяне на темпа на растеж на икономиката на КНР до 6% през втората половина на миналата година от 6,8% през първото полугодие. МВФ добавя, че ефектът от отслабването на търсенето на китайски стоки в чужбина също е забележим.

През януари фондът е запазил прогнозата за динамиката на китайския БВП, очаквайки тогава, че икономиката му ще нарасне с 6,2% през следващите две години.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*