Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Миете често косата си? Със сигурност не знаете, че това може да бъде много опасно!
Миете често косата си Със сигурност не знаете, че това може да бъде много опасно!
Миете често косата си Със сигурност не знаете, че това може да бъде много опасно!

Миете често косата си? Със сигурност не знаете, че това може да бъде много опасно!

В различните списания често може да срещнете гръмки фрази от рода на: „Трябва да миете косата си „n“ пъти в седмицата“. Истината е, че не може да се даде универсален съвет, който да важи за всички. Защото всичко зависи от това каква е кожата на скалпа ви и какъв е типът на косъма.

Професионалните фризьори обикновено съветват да миете косата си възможно най-рядко. Това важи за хората, чиито коси не са толкова гъсти и имат нормален скалп. Факт е, че шампоаните отмиват мазнините и маслата, затова, ако миете косата си твърде често (например всеки ден или през ден), много лесно ще я изсушите. Кожата отделя себум – в малки количества това дори е необходимо, но скалпът може да започне да се люспи и да доведе до появата на пърхот.

По принцип, колкото по-гъста е косата и колкото по-малко е мазна кожата ви, толкова по-рядко се нуждаете от шампоан. Средно, експертите съветват да измивате косата си не повече от веднъж на всеки три дни, но като цяло трябва да я измиете, когато скалпът започне да ви сърби, или косата ви изглежда мазна.

И не забравяйте: на първо място, шампоанът е необходим за скалпа. За да приведете косата си в ред, използвайте балсами и маски. /jenata.blitz.bg

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?