Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Миналата година шоколадовият козунак обра точките у нас – тази година задължително пак го правя! Пухкава сладост на конци:
Миналата година шоколадовият козунак обра точките у нас - тази година задължително пак го правя! Пухкава сладост на конци:

Миналата година шоколадовият козунак обра точките у нас – тази година задължително пак го правя! Пухкава сладост на конци:

Предлагаме ви да опитате рецептата за един по-различен великденски козунак, който традиционно се поднася в съседна Румъния. Дори името е почти същото – cozonac.

Продуктите са подобни на тези, които използваме и ние, но интересното е плънката, която има наситено шоколадов вкус в комбинация с ядки и аромати. Снаха ми е от Румъния и се забавлявахме да правим този Румънски козунак  през последните няколко години.

Самото тесто е обикновено тесто с мая. Това обаче е овкусено с цитрусови плодове.

козунак разрез

Пълнежът е много лесен и съдържа какао на прах, ядки, пудра захар и екстракт от ром. Стафидите се накисват с екстракт от ром или ванилия.

След като тестото и пълнежът са направени, хлябът се навива в стил канелено руло, за да се направят красиви шарки в козунака. Това е забавен ефект.

румънски козунак

Шоколадов козунак (Румънска рецепта)

Продукти:

За тестото:

1 чаша топло прясно мляко

3/4 чаша разтопено масло

3 големи яйца стайна температура, разделени на белтъци и жълтъци

2 супени лъжици чист екстракт от ванилия

1 ч.л. екстракт от ром по желание

1 пакетче активна суха мая

3/4 чаша захар

6 чаши брашно

1 настъргана лимонова кора

За пълнежа:

1 чаша стафиди

2 чаши смлени орехи

4 ч. л. какао на прах

1/2 чаша пудра захар

За поръсване/намазване на козунака:

1 яйчен белтък

кафява захар или едра захар за поръсване отгоре

Приготвяне:

Млякото трябва да е топло, но не горещо (43°C).

Отделете жълтъците от белтъците на яйцата. Добавете млякото в купата на миксера с жълтъците, маслото, 2 супени лъжици захар, ванилията, екстракта от ром и маята. Разбъркайте. Оставете да втасва 5 минути, докато стане на мехурчета.

Добавете останалите съставки, като добавяте по 1 чаша от брашното наведнъж и започнете да разбърквате с приставките за тесто на миксера (може да месите и на ръка).

Месете 6-10 минути, докато стане гладко и еластично. Добавете още брашно по 2 супени лъжици наведнъж, ако тестото е много лепкаво.

продукти козунак месене

Поставете тестото в намаслена, чиста купа. Обърнете тестото, така че всички страни да са намаслени. Покрийте с кухненска кърпа.

Поставете на топло място. Оставете да втаса за 1-2 часа, докато удвои обема си.

За плънката:

Сложете стафидите в малка купа. Покрийте с вода, смесена с ванилия или екстракт от ром.

Комбинирайте съставките за пълнежа. Оставете настрана.

плънка козунак

Сглобяване на козунака:

След като тестото е втасало, разрежете го наполовина. След това разрежете всяка половина отново на две.

Разточете едно парче тесто в дълъг правоъгълник с дебелина около 1 см.

Поръсете тестото с ¼ от пълнежа. След това поръсете върху ¼ от стафидите, оставяйки около 1 см от горния ръб на тестото без пълнеж.

Завийте по дългия ръб на тестото, плътно, на руло. Разбийте яйцето и намажете слой яйце по горния ръб. Защипете краищата и шевовете, за да ги запечатате.

Продължете по същия начин с останалите 3 парчета тесто.

Застелете форми за хляб с хартия за печене.

Усучете 2 от рулата заедно. Поставете приготвените рула във формата хляб.

Продължете с другите 2 рулца. Поставете ги в друга форма за хляб.

Покрийте козунака. Оставете да втаса за 40 минути до 1 час на топло място.

Загрейте фурната до 180°С. Намажете горната част на козунака с яйчен белтък. Поръсете със захар.

готов козунак

шоколадов козунак

Печете от 40 минути до 1 час, докато станат златисти.

Да ви е сладко!

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?