Home » БЪЛГАРИЯ » Министър Горанов разказа защо се е преместил в прочулия се апартамент след силно земетресение
Министър Горанов разказа защо се е преместил в прочулия се апартамент след силно земетресение
Министър Горанов разказа защо се е преместил в прочулия се апартамент след силно земетресение

Министър Горанов разказа защо се е преместил в прочулия се апартамент след силно земетресение

Жилището, което обитавам не е мое. Да не останат хората с впечатление за обратното. През 2012 година имаше неприятно земетресение, което разтърси Перник и стигна до София. Тогава със семейството ми живеехме на висок етаж в центъра на София. Стресът който изпита семейството и децата ми ни принуди да се преместим. Кръстникът ми ни предложи това жилище. Всички сметки и разноски плащах аз. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ финансовият министър Владислав Горанов.

„При Цветанов преди имаше собственост, а при мен има просто ползване. Смисълът на закона е да разкрива такива факти и обстоятелства. Създаде се специална комисия да прецени дали това е проблем. Според мен моя казус не представлява конфликт на интереси. Ще видим какво ще кажат компетентните органи“, каза Горанов.

„Христо Сариев – беше младши експерт в отдела за макроикономически прогнози. Той напусна през 2015, за да кара доктурантура. Няма конфликт на интереси и тук“, добави Горанов и добави: „Отношенията ни с господин Сариев са от много време, много преди да съм някой и да заемам важна длъжност. Нека се изясни добре по какъв начин съм попаднал в конфликт на интереси. Трябва да се затворя като отшелник някъде и да не съм жив човек, за да не попадна случайно в някакъв конфликт на интереси ли? Имах няколко посещения вече във ВКП“, каза Горанов.

На въпрос дали подозира, че това е повече от просто зададен въпрос от страна на Слави: „Не може да се очаква да не се образува проверка след такъв въпрос. Защо е зададен този въпрос, не мога да кажа. За мен не е изненада, че е питано такова нещо и може би е добре в края на краищата, че всичко ще се изясни“, заяви министърът.

„Не очаквайте като Лютви Местан да кажа, че съм настъпил руска мина, но вероятно все нещо съм настъпил“, каза той.

„Държавата и определена компания, колкото и голяма да е тя, няма как да сключи картел. Борбата с контрабандата и намаляване на незаконната търговия с горива е голяма тема. За мен е важно в сектора да има достатъчно конкуренция и прозрачност на ценообразуването. Ако по някакъв начин това е ограничено, ще се създаде напрежение“, каза Горанов.

Горанов коментира и спора между Марешки и Златев за цените на горивата: „Затова излязохме с предложението да се промени структурата на касовата бележка, когато говорим за търговия с горива. Трябва ни прозрачност. Финансовото министерство, без да влезе на задълбочена данъчна ревизия, не можем да проследим отделните елементи на ценообразуването. В бензиностанцията имаме и търговия с куп други стоки. Отделно е цената на горивото и надценката, която се добавя“, каза той.

„Гражданската отговорност е един бизнес процес, който държавата го е регламентирала като задължителен. Цената й обаче зависи от това колко щети се изплащат. Темата колко ще бъде цената й беше спекулативно повдигната от застрахователите заради едно решение на ВКС“, каза той.

Виктор Николаев обаче реше да бъзне Горанов. „Ще има ли 3 за щастие“, запита той, визирайки трета оставка на кабинета на Борисов.

„Опозицията сякаш свикна, че ще им даваме властта щом си я поискат. Това е така, защото бяхме толерантни и два пъти вече го направихме. Сега обаче не е така“, заяви министърът, намеквайки, че кабинетът ще изкара целия си мандат.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?