Home » БЪЛГАРИЯ » Миню Стайков изненада всички в ареста с решението си!
Миню Стайков изненада всички в ареста

Миню Стайков изненада всички в ареста с решението си!

Бизнесменът Миню Стайков, чиято мярка за неотклонение се гледа днес от Апелативния спецсъд, е обявил гладна стачка. Причината е продължителното му задържане в ареста, научи КОЧ.

Преди седмица спецсъдът остави в ареста Стайков по последното, трето обвинение, което прокуратурата му повдигна – за злоупотреби и деклариране на неверни данни с цел да бъдат отпуснати средства от еврофондове. Разследването се води срещу 8 души, свързани с „Винпром Карнобат“, обвинени в злоупотреби с еврофондове, а сред тях е и Стайков.

Той е в ареста от 8 месеца по други обвинения – за държане на склад на контрабандни цигари и за данъчни престъпления. По закон трябваше да бъде освободен, тъй като изтича максималният срок за задържането под стража. С новото обвинение обаче арестът беше удължен.

Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя. По делото вече беше разпитан настоящият министър на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в качеството му на бивш директор на Фонд „Земеделие“.

Преди седмица адвокатите на Стайков поискаха отвод на прокурор Ангел Кънев, който ръководи първите две дела срещу него – за държане и продажба на акцизни стоки без бандерол и за данъчни и документни престъпления. Защитата на бизнесмена твърди, че Кънев е заинтересован от изхода на процеса, тъй като преди години е купувал земи от фирма, свързана основния конкурент на Стайков в алкохолния бизнес – „Винпром Пещера“.

От прокуратурата публикуваха официално съобщение, в което посочват в детайли, че няма основание да се иска отвод.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?