Home » БЪЛГАРИЯ » Млад лекар помага на жени да станат майки!
Млад лекар помага на жени да станат майки!

Млад лекар помага на жени да станат майки!

Д-р Владимира Карагьозова дели времето си между УМБАЛ „Пловдив“ и Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина“. В практиката си има интереси към гинекологична ендокринология, стерилитет и асистирана репродукция.

Завършва Математическата гимназия в Пловдив, а след това и медицина в Медицински университет – Пловдив с отличен успех и е носител на награда „Златен Хипократ”, съобщава TrafficNews.bg

Родителите й са не-медицински лица, но като амбициозни хора на водещи позиции в своите професии винаги са възпитавали у нея старание и внимание към това, с което се занимава – било то ежедневните учебни задължения или изучаване на нов език. Така в ученическите години усвоява немски, английски и руски, като поради смесения си произход от дете владее и словашки.

Д-р Карагьозова си спомня, че още в детска възраст имала влечение към природните науки и постепенно се изградил копнежът да се занимава с медицина. Към специалността Акушерство и гинекология се насочва с течение на времето. „Някои колеги още със започване в университета вече бяха наясно, че ще следват вътрешни или очни болести например. При мен нещата не се получиха точно така. Първоначално имах желание да се занимавам с хирургия.

Впоследствие станах отговорник на кръжока по ендокринология на проф. Мария Орбецова и пъзелът се нареди. Разбира се, не без участие на близки и познати”, споделя младият лекар. Влияние върху изграждането й оказало и семейството на съпруга й, който е потомствен лекар и има в рода си акушер-гинеколози.

Фактът, че успяла да намери реализация в областта на акушерството и гинекологията веднага след дипломирането си, пък я задържал в България. И до днес д-р Карагьозова е изключително благодарна на д-р Димитър Йончев, който повярвал в нея и й дал шанс:

„Малко преди да се дипломирам обявиха предстоящата тогава смяна на наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Разбрах, че губя право на свободен избор на следдипломно обучение към Медицински университет, държавна поръчка, което до този момент се присъждаше на носителите на „Златен Хипократ”, разказва медикът.

„Започнах да кандидатствам за работно място, съгласно изискването за зачисляване за специализация. На интервюто с д-р Йончев, завеждащ тогава АГО към МБАЛ „Св. Мина”, той сподели, че моето CV му напомня собствените ученически и университетски години. Назначаването на работа в отделението ми помогна да остана в България. В противен случай може би щях да потърся реализация в чужбина, и по-конкретно- в Австрия или Германия. Сега вече немалка задръжка за емиграция се явява семейството ми.”

Но тъй като работата в областта на репродуктивната медицина неминуемо е свързана с обучение извън България, д-р Карагьозова е отворена към подобен тип дейност. Независимо дали ще бъдат краткосрочни трудови договори или курсове. Категорична е, че и в България има условия за развитие на младите хора.

„Трудностите изграждат човека. Уважавам лекарите, останали в България, но също така разбирам колегите, които са избрали или са били принудени да отидат в чужбина да се реализират. Както винаги, само положителни страни няма”, допълва тя.

Източник: glas

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?