Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Много лоша новина за цената на бензина, вижте какво ни очаква
Много лоша новина за цената на бензина

Много лоша новина за цената на бензина, вижте какво ни очаква

Цените на бензина се повишиха с 2.9% през първото тримесечие на 2019 г., в сравнение с три месеца по-рано, пише Bloomberg, видя ko4

Изданието сравнява цените на горивата в 61 държави по света, включително и България, по три показателя – цена на бензина, достъпност и годишни разходи за гориво. Нека видим къде се нарежда страната ни. Колко струва бензинът по света и у нас?

Най-масовият бензин А95 се е продавал за средните 2.04 лв. за литър в първите три месеца на 2019 г. у нас. Това ни отрежда 24-а позиция сред разглежданите държави. Най-евтино продължава да е във Венецуела, Иран и Кувейт, следвани от Нигерия и Египет с цени от 70 и 77 ст. за литър.

Под 1 лв. за литър бензин плащат и в Малайзия (0.88 лв.), Обединени Арабски Емирства (0.90 лв.) и Саудитска Арабия (0.93 лв.). На обратния полюс са в Хонконг, където литър А95 ще ви струва 3.77 лв., както и в Норвегия и Холандия с цени от 3.29 и 3.17 лв. За пътуващите това лято към Гърция – трябва да знаете, че литър бензин е с цена от около 3.10 лв., докато цената в Дания е 3.12 лв. Само за последното тримесечие цените на горивата у нас са се повишили с 4.08%, което е малко по-високо от средното.

Достъпност на горивата Страната ни се нарежда на 51-а позиция от 61 държави по достъпност. Или иначе казано, само в други 9 държави цените на А95 са по-недостъпни. Изчислението се прави, като се взима предвид каква част от дневния ни доход отива за покупката на 1 литър бензин. Най-недостъпни са горивата в Пакистан, където са нужни 18.4% от дохода, следвани от Индия със 17.5% и Филипините с 11.36 на сто. За Нигерия този показател е 7.33, а за Индонезия и ЮАР – респективно 6.14 и 5.70%.

Пред нас са още Тайланд и Египет с по 5.28 и 5.24%, както и Турция с 4.97 на сто.

Процентът за България е 4.53, тоест такава част от дневните ни доходи са необходими за покупката на 1 литър бензин. Най-достъпни са горивата във Венецуела, САЩ, Люксембург и Обединени Арабски Емирства. Годишни разходи за гориво Шофьорите в страната изразходват средните 88.7 литра гориво на година. Да, данните са ниски, но отново подчертаваме, че това са средни за страната.

Това ни струва по 1.1% от годишните ни приходи, показват изчисленията на Bloomberg, което ни отрежда 26-а позиция в подреждането. Най-много за горива харчат в Мексико – 3.87%, а също в ЮАР и Канада, докато най-малко са разходите във Венецуела, Сингапур, Хонконг, Норвегия и Китай.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?