Home » KO4 STORY » Много тъжно! Певицата Ани Павлова гладува, реди се с клошари за безплатен обяд
Много тъжно! Певицата Ани Павлова гладува реди се с клошари за безплатен обяд

Много тъжно! Певицата Ани Павлова гладува, реди се с клошари за безплатен обяд

Изпълнителката на „Пътнико свиден“ бедства, загубила парите си заради финансова пирамида

Емблемата на родната естрадна музика Ани Павлова, изпяла вечния шлагер „Пътнико свиден, пътнико млад“, е изпаднала в безизходица и не може да осигури дори прехраната си. За това съобщи ресторантьорът Мартин Мартинов, който от 5 години храни бездомници, клошари и крайно бедни хора абсолютно безвъзмездно, раздавайки им всеки ден безплатен обяд в центъра на София.

С известно неудобство в тв предаване Мартинов сподели, че редовна на опашката за храна е и естрадната легенда Ани Павлова. 90-годишната певица търпеливо чакала кутийката със супичка всеки ден, в дъжд, студ, сняг, защото просто не можела да си позволи да си купи нищо за ядене. Безизходицата я принудила да преглътне унижението, но се утешавала с факта, че на опашката от бедни имало и други хора с позиции в обществото, чийто живот претърпял драматични поврати.

ани павловаИнициаторът на кампанията Мартин Мартинов споделя, че заедно с Ани за храна се редели ежедневно и артисти, бивши учители, счетоводители, дори изключително известен лекар, работил във ВМА, но имената им той прецени, че няма да разгласява медийно.

Благотворителят не бил запознат как и защо Павлова е стигнала до просешка тояга. Още през 90-те се говореше, че била измамена чрез финансова пирамида и загубила абсолютно всичките си пари. После познати на звездата от социализма споделиха, че имала нищожно ниска пенсия и затова припечелвала някой лев като чистачка на входове на столични кооперации, докато все още била по-здрава, за да може да оцелява.

Павлова става прочута с патриотичния шлагер „Нашата мила родна страна“, обявен за „Мелодия на годината“ за 1972 г. Носителката на приза „заслужил артист“ пее до началото на 90-те години, след което се скрива от светлината на прожекторите.

Според запознати певицата често е пътувала при дъщеря си, устроена в чужбина, но какво ги е отдалечило и защо Павлова продължава да бедства, никой не се наема да каже. Последното интервю, дадено лично от изпълнителката на патриотичния рефрен „Пътнико свиден“, е през 1996 г.

Оттогава тя изпада в забвение. През 2021 г. последното правителство на Бойко Борисов излъчи парични награди за именити певци, автори и музиканти от „Златният Орфей“ и естрадата, които те ще получават в срок от 3 години. Името на Ани Павлова се появи във второ, разширено издание на списъка с отличените, но то не мина одобрение.

Финансовите ѝ проблеми започват с боледуването на съпруга ѝ, който издъхнал след 8-годишно залежаване вкъщи и няколко тежки болнични престои.

За да плати борчовете, които натрупала покрай продължителното му боледуване, певицата дори продала почти на безценица огромния семеен апартамент на прословутата столична ул. „Оборище“. Големият удар, който я сринал със земята, била внезапната смърт на сина ѝ – известния джаз музикант Васил Пармаков.

Талантливият джазмен се спомина през пролетта на 2016 г., а цялата музикална гилдия бе в шок от загубата му. На погребението му Ани не бе на себе си, но нейни съседи доверяват, че с времето се стабилизирала психически. Макар да изкарвала месеца само с пенсията и заработеното като чистачка, винаги излизала от дома си накипрена и облечена с някогашните си сценични тоалети. За нея не били забравили част от колежките ѝ, които често я викали на по кафе. Първата ѝ приятелка Лили обаче не поддържала контакт с нея от години и не изявявала желание да ѝ окаже нито морална, нито финансова подкрепа.

 

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?