Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Музеят на Парцалев тъне в разруха (Снимка)
Музеят на Парцалев тъне в разруха (Снимка)

Музеят на Парцалев тъне в разруха (Снимка)

Къщата музей на легендарния български актьор Георги Парцалев в родния му Левски е пред разпад, алармират негови съграждани.

Постройката, намираща се в центъра на града, е останала почти напълно без покрив. Вратите ѝ са затворени и не посреща посетители. В окаян вид е и мазилката, а терасите са пред срутване и представляват опасност за минувачите под тях.

„Никога не съм я виждала да работи, изглежда като да я събарят“, „Срам и позор“ – гласят коментарите на съграждани на великия комедиант по повод потресаващия вид на сградата. Тъй като родната къща на Георги Парцалев в град Левски отдавна не съществува и е била съборена още във времето, в което артистът е бил жив, музеят се помещава в друго здание.

След смъртта му на музея са били дарени всички негови вещи според изричното му предсмъртно желание. Сред тях са мебели, икони, сувенири от личната му колекция, както и сценични костюми, чиято съдба днес е неизвестна предвид влошеното състояние на сградата.

През 2019 г. от общинската управа в Левски анонсираха, че предвиждат изграждането на нов и модерен музей в памет на големия ни артист. Проектът, изготвен от талантливи софийски архитекти, бе представен публично и предвиждаше създаване на голям културен център в град Левски, който да носи името на Георги Парцалев и да обединява читалище, летен театър и музей. Трябваше да бъде изградена и негова скулптура, но амбициозният проект все още не е осъществен, а близо 4 години след анонсирането му работата в тази посока дори не е започнала.

Съгражданите на актьора са изключително възмутени и от скандалната програма по случай последните Парцалеви празници в Левски, които се провеждат ежегодно в негова памет. Случилото се продължава да ги възмущава вече месеци наред.

Като гавра те определят присъстващи в афиша имена на чалга изпълнители, които са се изявявали на площада в Левски. Празниците на изкуствата и фестивала на веселието през лятото на 2022 г. са преминали с музикален съпровод от репертоара на рапъра Криско, Дара, както и две фолкпевици с псевдоними Малката и Бриана.

В Левски все още живеят далечни роднини на артиста, който приживе нямаше свои преки наследници.

След смъртта му имуществото и скъпоценностите му бяха наследени от неговата сестра Теодосия. Тя също се спомина и остави имането на актьора на съпруга си арх. Георги Натов, който пък издъхна на преклонна възраст преди 2 години. После дирите на наследството на Парцалев се загубиха. Твърдеше се, че е било придобито от първата му братовчедка Наталия, но и тя издъхна на 92-годишна възраст през миналата година.

Гениалният комик е погребан на Централните софийски гробища. За вечния му дом се грижи единствено колежката му и близка приятелка Латинка Петрова, която го посещава на годишнините от рождението и кончината му, както и на големите задушници. Тази есен ще се навършат 34 години от загубата на непрежалимия артист, който издъхва само на 64 години след тежка левкемия.

До последно той живееше под наем в кокетен апартамент на бул. „Цариградско шосе“ в столицата. Днес жилището му там пък е превърнато в зала за игри.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?