Горещи новини

Наим нямаше да избяга, ако не му бяха сменили името! Братът на Джобния Херкулес Мухарем със сензационни разкрития!

Наим нямаше да избяга ако не му бяха сменили името! Братът на Джобния Херкулес Мухарем със сензационни разкрития!

Кой е той

Мухарем Сюлейманоглу е бивш щангист, настоящ клубен треньор по вдигане на тежести в Турция и брат на легендарния Наим Сюлейманоглу. Състезавал се е на олимпиадата по вдигане на тежести в Барселона през 1992 г. Пред „България Днес“ Мухарем си спомня за прочутия си брат и разказва любопитни подробности за детството им.

– Г-н Сюлейманоглу, подобно на брат си Наим сте бивш щангист. С какво се занимавате в момента?

– В момента съм треньор по щанги в Анкара. Преди бях старши наставник на национално ниво, сега съм на клубно. Винаги съм в контакт с Българската федерация по вдигане на тежести. Виждаме се с ръководителите и сме приятели.

Двамата братя с турския отбор по щанги
Двамата братя с турския отбор по щанги

– Помагате ли по някакъв начин за развитието на клуба, носещ името на брат ви в Момчилград?

– Досега двама бизнесмени помагаха с купуването на щанги. Обзаведена е залата и условията са добри. Догодина даже женският национален отбор на Турция има планове да направи лагер в Момчилград преди олимпиадата в Париж. Аз съм съветник на президента на федерацията по вдигане на тежести в Турция. Съвсем скоро разговаряхме с него за тази възможност и с каквото мога ще помогна, тъй като градът и клубът са малки.

– В Турция има ли спортни комплекси, носещи името на брат ви?

– Постоянно се отварят спортни зали в Турция. Но първата спортна зала, кръстена на Наим, е тази в Момчилград. Това беше голям жест от тогавашния кмет Сунай Хасан. В същия комплекс с брат ми бяхме започнали кариерите и развитието ни като щангисти. За нас беше голяма чест, защото Наим е човек, който наистина е прославил България и Турция.

– Редовно ли посещавате паметника на Наим?

– Да, разбира се, редовно го посещавам. Майка ни живее в Момчилград. Имам къща там. Когато имаме възможности и покрай празниците си идваме. Тогава, когато мога, посещавам неговия паметник.

– Ако неговото име не беше сменено покрай „възродителният процес“, щеше ли Наим да избяга и впоследствие да се състезава за Турция?

– Той не си е и помислял за такова нещо преди смяната на името. Ние обичаме България.

– Какво беше любимото ви хоби с Наим?

– С брат ми през свободното ни време ходехме на вилата си. Занимавахме се с пчеларство и градинарство. Баща ни беше пчелар, Наим също, а аз продължавам тази традиция и до днес.

– Какви са ви впечатленията от българските щанги днес?

– Аз предимно следя мъжете, а за жените не мога да кажа толкова много. Има някои таланти, които все още не са се прочули, но според мен ще прогресират добре. В Българската федерация имат някои проблеми, които скоро ще опитат да разрешат. Навремето беше по-лесно да се набелязват талантливи щангисти, но сега е трудно.

– Какви са разликите между българските и турските щангисти?

– Ние най-напред се гордеем, че сме възпитаници на България, но по мои наблюдения няма разлика в системата, по която се работи.

– Какви са вашите амбиции в момента?

– Като става дума за щангите, ситуацията в Турция е сходна на тази в България. Не се полагат толкова грижи и обмислям предсрочно да се пенсионирам като треньор. Ще продължавам обаче да съм съветник на президента на Турската федерация по вдигане на тежести.

– Какво бихте казали на децата и младите хора в България, които се занимават с щанги?

– Във всеки спорт трябва да се работи много и е важно винаги да има вяра. С тези неща успехите винаги идват рано или късно.

Източник: България днес

Твоят коментар

Be the first to comment on "Наим нямаше да избяга, ако не му бяха сменили името! Братът на Джобния Херкулес Мухарем със сензационни разкрития!"

Какво мислите?