Home » ЗА ДАМИТЕ » Най-вкусната питка „Пухкавелка“ се прави по тази рецепта! (ВИДЕО)
Най-вкусната питка „Пухкавелка“

Най-вкусната питка „Пухкавелка“ се прави по тази рецепта! (ВИДЕО)

Ако търсите лесна рецепта за вкусна, красива и пухкава питка, значи сте на правилното място.

Тази „Пухкавелка“ със сигурност ще ви хареса! Вероятно ще ви впечатли не само с чудесния си вид, но и с прекрасния си вкус.

Продукти за питка „Пухкавелка“:

250 мл. топла вода
1 супена лъжица захар
половин кубче прясна мая
1 кг брашно
1 ч.л. сол
5 с. лъжици олио
3 белтъка
2 жълтъка
200 гр. кисело мляко
1 кутия топено сирене
100 грама краве сирене
100 грама разтопено масло
сусамово семе за поръсване

Приготвяне:

Разбъркайте топлата вода заедно с лъжицата захар и маята. Оставете да шупне. Пресейте брашното в подходящ съд. Към него прибавете солта, олиото, белтъците, жълтъците и маята. Накрая добавете киселото мляко и омесете меко тесто.

Покрийте го с прозрачно фолио и оставете да втаса за 30-ина минути. Премесете тестото и оставете да втаса втори път. Нарежете 2 големи и 1 по-малка част. Разделете всяко голямо парче на две.

Разточете 1 кора от едното парче под формата на правоъгълник. Намажете го с масло и го поръсете с натрошено сирене и нарязано на парченца топено сирене. Навийте на руло. Направете същото и с втората кора. Разточете трета кора на правоъгълник и поставете едното руло по средата.

Нарежете кората от двете страни равномерно на ивици, широки около сантиметър и сплетете ивиците. Разточете четвърта кора на правоъгълник, поставете по средата второто руло със сирене и топено сирене. Отново нарежете на ивици и сплетете. Разточете последната кора на правоъгълник и я намажете с масло.

Навийте на руло и нарежете през средата по дължина. Усучете двете половини. Това ще е за средата на питката. Подредете ги в кръгла, намазана с масло или покрита с хартия за печене, тава. Оставете да втаса трети път. Намажете с жълтък и поръсете със сусамово семе. Печете на 180 градуса в продължение на 35 минути.

След като я извадите от фурната, не ви остава нищо друго, освен да поканите любимите си хора на трапезата. Питката „Пухкавелка“ със сигурност ще им хареса много!

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?