Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Най-вкусната плънка за постни сармички – когато има от тях, не поглеждаме тези с кайма! Идеални за Бъдни вечер:
Най-вкусната плънка за постни сармички - когато има от тях не поглеждаме тези с кайма! Идеални за Бъдни вечер:

Най-вкусната плънка за постни сармички – когато има от тях, не поглеждаме тези с кайма! Идеални за Бъдни вечер:

Всички знаем, че традицията повелява на Бъдни вечер трапезата да е само с постни ястия. Но традиционните постни сармички с ориз или булгур са пълна скука според мнозина.

Днес ще ви предложим една интересна плънка за постни сарми, с която да разнообразите кулинарния си арсенал. Чудесна идея за наближаващия празник, а и за време на пости. Всъщност, приготвените с тази постна плънка сармички са дори по-вкусни от тези с кайма според мнозина, така че сме сигурни, че ще ги правите неведнъж.

Времето за приготвяне на това здравословно топло ястие е само 40 минути. Има много предимства: красив външен вид, оригинален вкус, нискокалорични. И така, ето необходимите продукти за любимите ни Зелеви сарми с орехи – време е да изненадате гостите си!

Зелеви сарми с орехи

Продукти:

  • 1 малка кисела зелка
  • 1/2 чаша дългозърнест ориз
  • 2 ч.ч. вода
  • 1/2 чаша орехи
  • 1 глава стар лук
  • 1 морков
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1/2 с.л. соев сос
  • 1 с.л. растително масло
  • 1 с.л. доматен сос
  • сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Ако използвате кисела зелка, просто отделете листата и премахнете удебелената част в основата им. Ако използвате прясно зеле, залейте го с вряла вода, за да се отделят по-лесно листата. Разделете зелето на отделни листа с кръстообразен разрез при стеблото и ги сварете до омекване в леко подсолена вода – 5-10 минути (водата трябва да покрива листата), на тих огън.

зелеви листа

Изплакваме ориза в гевгир и го сваряваме, като заливаме с вряла вода в съотношение 1/1,5 (варете 7 минути на умерен огън – без капак, след това 7 минути на слаб огън – под капак. И оставете ориза да „се запари“ под капак още 14 минути след изключване на огъня).

варен ориз

Обелете орехите и ги накълцайте на ситно с помощта на нож, блендер или дървено хаванче.

смлени орехи

Обелете лука, изплакнете обилно, нарежете на ситно и запържете в слънчогледово олио до златисто кафяво.

пържен лук

Обелете морковите и ги настържете на средно ренде. След това се смесват с готовия ориз.

моркови с ориз

Добавете нарязаните ядки, чесъна, лука, соевия сос и разбъркайте всичко.

Поставете плънката върху размекнат и охладен зелев лист и внимателно завийте като „плик“.

зелеви сарми

В една трета от чаша преварена вода със стайна температура разредете лъжица доматено пюре.

доматено пюре

Сложете сармичките в специална форма или тава и ги залейте със соса. В загрята фурна ( 180 градуса ) нашето ястие трябва да къкри около 15-20 минути.

сарми в тава

Поръсете готовото ястие със ситно нарязани пресни подправки и сервирайте.

зелеви сарми с орехи

Това вкусно и здравословно лакомство ще се хареса на всички членове на семейството и ще бъде добре дошло у дома на празничната трапеза! Желаещите могат да залеят ястието със заквасена сметана или майонеза. Добър апетит!

СЪВЕТИ:

За да имат по-изразен аромат и вкус ядките в ястието, те трябва да бъдат леко загрети в тиган преди нарязване. 2-5 минути са достатъчни, за да могат ядките да „разкрият“ всичките си качества;

Можете също така да добавите малко количество подправки (магданоз, копър) към пълнежа, това ще даде на ястието по-богат вкус;

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?