Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Най-дълголетната аптекарка у нас: Кестените лекуват шипове, котешкият нокът – тумори!
Най-дълголетната аптекарка у нас: Кестените лекуват шипове котешкият нокът – тумори!

Най-дълголетната аптекарка у нас: Кестените лекуват шипове, котешкият нокът – тумори!

Катя Иванова от Джулюница е най-дълголетната аптекарка у нас. 76-годишната фармацевтка от 55 години практикува професията си, а 40 от тях е посветила на билколечението. Знае над 130 рецепти за всякакви заболявания, а за направата им ползва над 3000 целебни билки.

В Горна Оряховица, където от дълги години живее, няма човек, който да не я познава и да не е търсил съвет от нея. В града специално за да искат помощ от нея, пристигат ежедневно хора от всички краища на страната.

Повечето билки в аптеката си ги събира сама. Рецептите ѝ помагат за най-различни болести – бъбречни, нервни, на сърцето, гастроентерологични, кожни и гинекологични и много други. За да обогатява постоянно познанията си по фитотерапия – лечение с растения, аптекарката и до днес не спира да чете специализирана литература.

Освен това постоянно контактува с народни лечители и учени от Колумбия, Русия, Румъния, Чехия, Сърбия и Македония, работещи в областта на билколечението.

„Това е строга наука и са верни думите, че за всяка болка има билка. Разбира се, при по-сериозните заболявания лечебните свойства на растенията не могат да заменят лекарите. И все пак действието им може да е изключително благоприятно и да подпомогне основната терапия.

Като фармацевт познавам и лекарствата и се случва да правя билкови рецепти въз основа на рецептите, които лекарите изписват“, обяснява Катя. Тя призовава хората да уважават природните церове и да си ги набавят сами. Най-дълголетната аптекарка споделя, че в момента се намираме в периода на кестените и трябва да се възползваме от тях.

„Напълнете буркан с кестенови плодове и залейте догоре с по-силна ракия. Затворете го и разклащайте ежедневно 10-15 дни. С получения кестенов спирт мажете тялото, където ви боли – 1-2 пъти дневно с лек масаж. Става за мускули, стави, шипове.

Носете по 4-5 кестена с вас – в чанта, в джобове. Поставете в ъглите на възглавницата, на която спите. Подменяйте ги всяка година. Ще се убедите в лечебното им действие! То e нервноуспокояващо, болкоуспокояващо, силно енергийно! Кестеновите капсули ще ви помогнат при разширени вени и хемороиди“, обяснява Катя.

Билкарката споделя, че котешка стъпка, равнец, глухарче, невен и черен оман са съставките, които помагат за премахване на злокачествените тумори. Котешкият нокът пък, който е перуанска билка, е най-силното противовирусно растение, категорична е тя.

За всички хора с нарушена обмяна, задържане на течности и отоци, болки в ставите, кисти, диабет Катя препоръчва да се пие глухарче, което мнозина смятат за плевел, но всъщност е сред най-лечебните растения, виреещи у нас.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?