Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Най-мощният лек на майката природа: Смятахме го за бурен, а той е „Бърза помощ“ за болестите
Най-мощният лек на майката природа

Най-мощният лек на майката природа: Смятахме го за бурен, а той е „Бърза помощ“ за болестите

Много често природата ни предлага прости, лесни и ефикасни начини да предпазим или да излекуваме организма си от куп неприятни заболявания, но ние търсим по-сложни и скъпи решения.

Подобна е и ситуацията с тази масово разпространена в България билка, която дълго време смятахме за безполезен бурен, а тя всъщност къта куп лечебни свойства. Става дума за живовляка, който от години се ползва в народната медицина.

У нас се срещат над 15 вида, като един от тях е под закрилата на Закона за биологичното разнообразие. Мнозина ще си спомнят, че бабите ни използваха грубите листа на живовляка за превръзване на рани и ефектът беше чудодеен.

Живовлякът се слави със своята универсалност и на места го сравняват с „Бърза помощ“.

Освен при открити рани, помага и срещу зъбобол, като средство за общо укрепване на имунната система, за усилване на апетита, затваряне на язви, подобрява храносмилането, а под формата на отвара помага при подагра.

Най-масовата му употреба е под формата на чай. Можем да си го приготвим много лесно: 4 супени лъжици изсушени листа от живовляк се заливат с половин литър гореща вода. Тенджерата се завива с кърпа и се оставя за 90 минути. Прецежда се, а чаят се приема в продължение на 1 седмица, по 1 чаена лъжичка 4 пъти на ден преди хранене.

Посещавайте редовно Ко4.бг, за да се информирате за всичко важно от България и света.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?