Риганът често се използва като подправка и добавка към много ястия, а знаете ли, че тази подправка има и невероятни лечебни свойства?
Отдавна се използва в народната медицина като антибиотик и лек за всички респираторни проблеми. Въпреки че се използва основно при белодробни заболявания, това не е единственото му лечебно свойство.
Поради силните си антибактериални, противотуморни и противовъзпалителни свойства, риганът има много ползи за здравето.
Богато е на витамини А, С, Е и К, фибри, калций, манган, магнезий и желязо, а лечебните му свойства са доказани в много изследвания.
Чаят може да се приготви с пресен или сушен риган, а при смесване с мащерка се получава много мощен народен лек за дихателните органи.
Мащерката действа успокояващо, а при остър или хроничен бронхит е много ефективна, тъй като съдържа мощни антиоксидантни свойства.
За да приготвите чая ще ви трябва:
– 2 супени лъжици риган
– 1 супена лъжица мащерка
– малко мед
– половин литър вода
Във вряща вода сложете риган и мащерка и оставете за един час покрито. След това изпийте чаша от тази напитка.
Освен белодробни заболявания, риганът е добър и за лечение на:
– артрит
– мускулна болка
– акне
– подуване на корема
– главоболие
– киселини в стомаха
– алергии
– умора
– инфекция на пикочните пътища
– менструални болки
Освен чай може да си приготвите и компреси, които ще се отразят положително на бронхите. Всичко, от което се нуждаете, е масло от риган, което ще масажирате върху гърдите и шията и ще затоплите с кърпа.