Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Най-старата билкарка в България: Овчарската чубрица цери високо кръвно
Най-старата билкарка в България: Овчарската чубрица цери високо кръвно

Най-старата билкарка в България: Овчарската чубрица цери високо кръвно

Най-лековит е жълтият кантарион, цвят от глог помага за здраво сърце, казва 95-годишната баба Пена

Баба Пена от село Голям извор е на 95 години и е най-възрастната билкарка в България. Пенсионерката живее скромно и се е отдала на събирането на лековити треви. При нея за помощ и съвет идват хора от всички краища на страната с всякакви заболявания.

„Най-лековитата билка е жълт кантарион“, казва баба Пена, която препоръчва всички да го пият на чай редовно. Нейните думи са потвърдени и в записките на лечителя Петър Дънов, който също е бил на мнение, че жълтият кантарион е най-целебното растение, растящо по нашите географски ширини. Цъфтежът му е през месец юни, когато е и най-подходящото време за беритба. От него баба Пена си прави отвари, както и мазило за болежки със свинска мас.

„За високо кръвно най-много помага овчарската чубрица. Тя не расте в градината и е много силна. За апетит – хората да ядат целина или, както ѝ казваме – керевиз. Мащерката е най-добре за кашлица и гърло. Маточината пък помага за очите и зрението. Който обаче има болни бъбреци, не бива да я употребява”, съветва дълголетната билкарка.

При уринарни инфекции баба Пена казва да се пие чай от магданоз. Белият бъз, който в момента цъфти навсякъде, препоръчва за имунната система и срещу вируси. „Цветът от игликата действа отхрачващо. Цветът от глог – много помага на сърцето. За главоболие пък да се пие невен“, допълва старицата.

„Билка, ако не ти помогне, няма да ти навреди“, казва 95-годишната възрастна жена, която споделя, че и тя е боледувала, но леко. Случвало се е да ходи при доктори, да пие хапчета, но и никога не е спирала да вярва в силата на билките. „Всеки ден пия по една чаша чай – днес босилек, в други ден мащерка… Всяка сутрин за мен е закон – пия една супена лъжица мед, разтворена в една чашка гореща вода“, обяснява баба Пена.

„Хората на моята възраст кафето го отминават. Аз си пия сутрин, но няма никога да повторя и потретя през деня. Не прекалявам“, доверява още пенсионерката. Според нея най-голямата отрова е въздухът, който млади и стари дишат в големите градове. Тя призовава да търсим спокойствие и контакт с природата, за да сме здрави и дълголетни.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?