Невъзможно е да си представим есента без ястия от тиква: това могат да бъдат печива и, разбира се, супи. Специално внимание заслужава кадифената тиквена супа, която ще ви засити и стопли дори и в най-студения есенен ден.
Супата се получава много нежна и копринено гладка, има приятен аромат и отличен вкус. Кадифената тиквена супа ще се хареса дори на онези, които преди са били безразлични към тиквата.
Кадифена тиквена супа
Необходими съставки:
- тиква – 400 г;
- лук – 1 глава;
- моркови – 1 брой;
- растително масло – 2 супени лъжици;
- корен от магданоз (или целина) – 1 бр.;
- картофи – 1 брой;
- сметана – 200 ml;
- сол, смлян черен пипер – на вкус;
- магданоз;
- масло – 5 гр.
За крутоните:
- хляб – 200 г;
- сух смлян чесън – 2 ч.л.;
- растително масло – 1-2 супени лъжици;
- провансалски билки – 1 ч.л.
Приготвяне на супата:
Нарежете тиквата, обелена и почистена от семките, на едри кубчета. Настържете морковите и корена магданоз или целина на едро ренде, лука нарежете на кубчета.
Запържете лука и морковите в тенджера в сгорещено растително масло за няколко минути. След това поставете корена от магданоз или целина и тиквата в тенджерата. Налейте гореща вода, докато покрие леко зеленчуците.
След като всичко заври, добавете сол и подправки на вкус и нарязаните картофи и варете до пълна готовност на зеленчуците.
Когато тиквата и картофите омекнат, добавете сметаната в тенджерата. Добавянето на масло ще направи супата още по-кремообразна и ароматна. Последната стъпка е да пасирате всички съставки с помощта на пасатор.
Приготвяне на крутоните:
За да направите вкусни крутони за супа, нарежете хляба на малки кубчета. Поставете хляба в плик и добавете сух чесън, провансалски билки и малко количество растително масло. Разклатете добре съдържанието на плика, за да разпределите подправките и маслото равномерно в хляба.
Поставете хляба върху тава, покрита с хартия за печене и поставете във фурната, предварително загрята на 190 градуса.
Сервиране на супата:
Преди сервиране поръсете супата с наситнен магданоз и крутони, което ще направи вкуса на ястието още по-богат и интересен.