Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Най-фината и деликатна КАДИФЕНА тиквена супа – рецепта-находка тази есен! Ще ви сгрее отвътре и ще копнеете за още!
Най-фината и деликатна КАДИФЕНА тиквена супа - рецепта-находка тази есен! Ще ви сгрее отвътре и ще копнеете за още!

Най-фината и деликатна КАДИФЕНА тиквена супа – рецепта-находка тази есен! Ще ви сгрее отвътре и ще копнеете за още!

Невъзможно е да си представим есента без ястия от тиква: това могат да бъдат печива и, разбира се, супи. Специално внимание заслужава кадифената тиквена супа, която ще ви засити и стопли дори и в най-студения есенен ден. 

Супата се получава много нежна и копринено гладка, има приятен аромат и отличен вкус. Кадифената тиквена супа ще се хареса дори на онези, които преди са били безразлични към тиквата.

Кадифена тиквена супа

Необходими съставки:

  • тиква – 400 г;
  • лук – 1 глава;
  • моркови – 1 брой;
  • растително масло – 2 супени лъжици;
  • корен от магданоз (или целина) – 1 бр.;
  • картофи – 1 брой;
  • сметана – 200 ml;
  • сол, смлян черен пипер – на вкус;
  • магданоз;
  • масло – 5 гр.

За крутоните:

  • хляб – 200 г;
  • сух смлян чесън – 2 ч.л.;
  • растително масло – 1-2 супени лъжици;
  • провансалски билки – 1 ч.л.

Приготвяне на супата:

Нарежете тиквата, обелена и почистена от семките, на едри кубчета. Настържете морковите и корена магданоз или целина на едро ренде, лука нарежете на кубчета.

корен целина

Запържете лука и морковите в тенджера в сгорещено растително масло за няколко минути. След това поставете корена от магданоз или целина и тиквата в тенджерата. Налейте гореща вода, докато покрие леко зеленчуците.

тенджера с тиква

След като всичко заври, добавете сол и подправки на вкус и нарязаните картофи и варете до пълна готовност на зеленчуците.

тиква на котлона

тиквена супа със сметана

Когато тиквата и картофите омекнат, добавете сметаната в тенджерата. Добавянето на масло ще направи супата още по-кремообразна и ароматна. Последната стъпка е да пасирате всички съставки с помощта на пасатор.

крем супа пасиране

Приготвяне на крутоните:

За да направите вкусни крутони за супа, нарежете хляба на малки кубчета. Поставете хляба в плик и добавете сух чесън, провансалски билки и малко количество растително масло. Разклатете добре съдържанието на плика, за да разпределите подправките и маслото равномерно в хляба.

хляб с подправки

Поставете хляба върху тава, покрита с хартия за печене и поставете във фурната, предварително загрята на 190 градуса.

домашни крутона

Сервиране на супата:

Преди сервиране поръсете супата с наситнен магданоз и крутони, което ще направи вкуса на ястието още по-богат и интересен.

тиквена супа с крутони

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?