Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Направо ми се иде да нацелувам човекът, който е измислил тази рецепта – пробвайте я и ще ви стане любима!
Направо ми се иде да нацелувам човекът

Направо ми се иде да нацелувам човекът, който е измислил тази рецепта – пробвайте я и ще ви стане любима!

Картофите са една от най-разпространените култури в България и винаги можете да се насладите на тази ароматна гарнитура.

Знаете ли, че варените картофи най-добре запазват вкусовите си качества, ако не ги държите на студ, а на тъмно място? Искаме да разсеем мита, че пресните картофи могат да се готвят само по традиционните начини, затова сме подготвили няколко бързи и лесни летни рецепти

Варени картофи с копър

Ще ви трябват

– 1-1,5 кг млади картофи
– 100-150 g масло
– сол на вкус
– копър
– 2-3 скилидки чесън

Как да си ги приготвя

Използвайте гъба, за да премахнете обелките. Измийте добре картофите и сварете в осолена вода. Докато картофите се готвят, измийте и нарежете копъра, обелете скилидките чесън и ги нарежете на много фино

Когато картофите са готови, излейте водата, добавете маслото към картофките, сложете нарязания чесън и копър. Покрийте тенджерата с капака и разклатете съдържанието й. Оставете картофите под капака в продължение на 5 минути, за да им позволите да погълнат аромата на подправките. Преди да сервирате, поставете картофите в дълбока купа и излейте маслото останало на дъното върху тях.

Печени пресни картофи

Ще ви трябват

– 1 кг млади картофи
– 5 скилидки чесън
– клонка от розмарин
– копър
– 100 г масло
– сол на вкус
– черен смлян пипер на вкус

Как да си ги приготвя

Използвайте гъба за да премахнете обелките на пресните картофи. Нарежете наполовина и сварете в кипяща солена вода, докато не омекнат (за около 10 минути). След това изсипете водата и прецедете картофите. Сложете ги в тавичка за печене, добавете счукания чесън, солта и черния пипер. Нарежете маслото на малки кубчета и разстилайте картофите върху него, добавете и розмарин. Изпратете тавичката в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 40 минути. По време на готвенето препоръчваме периодично да разбъркваме. Преди да сервирате, поръсете с нарязания копър.

Пресни картофи със сирене

Ще ви трябват

– 1 кг млади картофи
– 3-5 скилидки чесън
– 2 супени лъжици масло
– 200 г сирене
– подправки на вкус
– сол на вкус

Как да си ги приготвя

Обелете картофите с помощта на гъба. Поставете ги в осолена вряла вода и варете за 15 минути. След това изсипете водата и изцедете картофите добре Обелете и смачкайте чесъна. Поставете маслото в тавичката и пъхнете във фурната да се разтопи, добавете чесъна и оставете за 20 секунди. Сварете картофи сложете в тавичката с разтопеното масло. Нарежете сиренето на големи резени по 1,5 см широки и покрийте с тях картофите. Изпратете тавичката в предварително загрята фурна на 200 градуса и гответе, докато сиренето се стопи и придобие кафяво- златист цвят.

Пържени пресни картофи

Ще ви трябват:

– 1 кг малки млади картофи
– 2-3 супени лъжици слънчогледово масло
– копър
– сол на вкус
– 1 ч.л. масло

Как да си ги приготвя

Измийте добре и изсушете картофите. Напълнете тенджерата или дълбок тиган със слънчогледово олио. Поставете картофите с маслото и периодично разклащайте за 15-20 минути под капака. Измийте и нарежете копъра, обелете и фино нарежете чесъна. Поръсете с копър и чесън картофите, разбъркайте всичко добре и запържете под капака за няколко минути

Салата от пресни картофи

Ще ви трябват

– 500 г млади картофи
– 200 г зелен фасул
– 120 г сардина в масло
– една шепа маслини
– сок от половин лимон
– 1 супена лъжица зехтин
– сол на вкус
– черен смлян пипер на вкус

Как да си я приготвя

Измийте, нарежете на 3 части картофите и сварете. На малки парчета нарежете фасула и го пъхнете в тенджерата 3 минути преди да извадите картофите. Изцедете и охладете зеленчуците. Сложете сардината в салатата, добавете сол, черен пипер, лимонов сок и разбъркайте. Поставете фино нарязаните маслини, варените картофи и боба, добавете зехтина, разбъркайте добре, оставете за 15 минути и сервирайте.

Надяваме се, че сме запълнили вашия арсенал от успешни рецепти, които Ви предоставяме от КОЧ.

Ако ви хареса статията, кажете на приятелите си за това!

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?