Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Нарът възстановява мозъка дори след инсулт
Нарът възстановява мозъка дори след инсулт
Нарът възстановява мозъка дори след инсулт

Нарът възстановява мозъка дори след инсулт

За никого не са тайна полезните свойства на нара. Но проведено наскоро изследване изтъква способността на този плод да предотвратява когнитивните нарушения (те непременно съпътстват стареенето), но и също така стимулират възстановяването на мозъка след прекаран инсулт. Най-вероятно защото в нара се съдържат полифеноли – биомолекули, които защитават растението от ултравиолетовото облъчване. Много други плодове и зеленчуци съдържат полифеноли. За да откриете тези органични и много полезни лечебни вещества, избирайте плодове, наситени на вкус и цвят. Например грозде, черна боровинка, целина, мента, карамфил и др. Обработените продукти също съдържат полифеноли, но наличието на хранителни добавки в тях и различните химически примеси могат да провокират повече вреда, отколкото полза в дългосрочна перспектива.

Новите изследвания, проведени от учени от два престижни университета, проучили ефекта на полифенолите в нара върху главния мозък. Целта на изследването била да открие промените в когнитивните функции и физическото състояние като цяло. В крайна сметка доказали, че плодчетата на нара съществено подобряват работата на главния мозък, както и физическото възстановяване като цяло. Тези наблюдения свидетелстват за ползата от употребата на наровите плодчета както за физическото, така и за умственото здраве.

Ето още няколко полезни свойства от плодовете на нара:

• Защита на клетките от увреждания. Полифенолите са един от най-мощните антиоксиданти. Те защитават човека от окислителните процеси, които увреждат клетките, а оттам и тъканите, от които се състоят органите.

• Подобрява храносмилането. Антиоксидантите, съдържащи се в нара, притежават противовъзпалителни свойства, което позволява да се поддържа здравето и добрата перисталтика на червата.

• Облекчава симптомите на артрита. Противовъзпалителните свойства на този плод го правят полезен за хората, страдащи от артрит.

• Предотвратява сърдечносъдови заболявания. Изследвания показват, че сокът от нар помага да се запази еластичността на кръвоносните съдове, подобрявайки кръвоснабдяването и понижавайки кръвното налягане. А по този начин се понижава рискът от сърдечносъдови заболявания.

• Активизира хормоните. Маслата, съдържащи се в костилките на нара, отлично възстановяват хормоналния баланс в организма, затова яжте нарови семки, особено в случай на болезнени менструации, а също и при прояви на климакса.

• Природен инсулин. Употребявайки само по половин чаена лъжичка сок от нар по 4 пъти на ден преди ядене, можете съществено да намалите нивото на захар в кръвта.

• Повишава хемоглобина. Отдавна този плод е известен като най-доброто средство против анемия. Достатъчно е страдащите от нея да уотребяват разреден сок от нар – по половин чаша 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене в продължение на 2 месеца.

• Дезинфекцира устата и гърлото. При ангина, фарингит, а също и при стоматит е полезно да изплаквате гърлото и устната кухина с водна отвара от кората на нара или със сок от нар. Дъбилните вещества снемат болката, а органичните киселини унищожават инфекцията.

• Понижава кръвното налягане. Плодчетата от нара са истинска находка за хипертониците, тъй като много меко понижават артериалното налягане, без да оказват странични ефекти. А ципата, изсушена и добавена към чая, успокоява нервната система, избавяйки от тревогата и подобрява съня.

• Отлично козметично средство. Леко запечете кората на плода, стрийте го на прах и го смесете със зехтин – отлично средство против мазна кожа, пъпки или гнойни обриви. А прах от изсушена кора може ефективно да лекува изгаряния и ранички.

• Снема възпалението. Отвара от кората на нар е много полезна при различни възпалителни заболявания – на бъбреците, на черния дроб, ушите и очите, на ставите, на половите органи. Приготвя се така: 2 чаени лъжички смляна кора се залива с чаша гореща вода, след това сместа ври на водна баня 30 минути, прецежда се, отцежда се и се разрежда с преварена вода. Приема се по 50 г, 2-3 пъти на ден, 30 минути преди ядене.

• Мощно средство против глисти. Сложете 40-50 г смляна кора от нар в 400 мл студена вода като сместа престои 6 часа, а след това се сложи на бавен огън, докато се изпари половината течност. Останалата отвара се прецежда и се изпива в продължение на един час на малки порции. След час изпийте едно слабително, а след 4-5 часа си направете клизма.

• Ефективно средство против диария. За възрастните се препоръчва да приемат по щипка изсушена смляна кора от нар 3 пъти на ден след ядене, на децата е достатъчно да давате прясно изцеден сок от нар, разреден наполовина с вода. В случай на инфекциозна диария полифенолите, съдържащи се в кората на нара, ефективно намаляват количеството дизентерийни бацили и други причинители.

Здравето

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*