Горещи новини

Наш спасител: Такова нещо не сме виждали от години!

Наш спасител: Такова нещо не сме виждали от години!

Явление, което не сме наблюдавали от няколко години, се яви на плажа в Бургас в неделя, около 11 часа. Имаше отлив- около 2- 3 метра се дръпна вълната, за около час.

Това се случва при западен вятър, който духаше в последния ден на уикенда и заради който флагът бе жълт- за повишено внимание.

Това каза пред ТРУД news старши спасителят Петър Русев.

Въпреки че през нощта срещу неделя се изсипа проливен дъжд, още от сутринта температурите бяха високи и ивицата започна да се пълни с народ.

Заради големите жеги, летовниците са въвели нещо като обедна почивка. От 14 до 18 часа, плажът се изпразва. В късния следобед, и чак до смрачаване обаче почиващите край морето прииждат отново и наваксват пропуснатите часове.

Хората се разхлаждат като пият много вода, всички са с шапки и под чадъри. Има и такива, които не обръщат внимание на африканските градуси. – „Вчера имахме случаи на подпийнали туристи. Мъж и жена, влязоха да се къпят с бутилки бира в ръка, наложи се да ги изваждаме със свирка.

Плажуващите трябва да са много внимателни с храната и алкохола. Нащрек сме на някой да не му призлее от жегата, има дежурен екип с лекар и линейка, обясняват морските спасители.

Водата е 28 градуса, когато няма вълнение има и медузи. До момента обаче опарени и пострадали от тях няма.

„На Илинден тази година, морето бе спокойно. Но пак не липсваха инциденти. Мълния удари дете на плажа, станаха няколко кражби и имаше много изгубени деца“, коментираха морските стражи.

По ивицата непрекъснато се губят деца, но спасителите бързо ги намират, преди да са успели да се отдалечат много от разсеяните родители. Очевидци е разказват и за куриоз от днес, когато 40- годишен мъж дошъл да търси майка си. Сутринта отишъл в дома и, и като нея намерил, искал да е сигурен, че трупа тен. По радиостанцията на спасителите, жената била открита веднага.

Следващата критична дата е 2- ри август, когато се чества Илинден по стар стил.

Тогава по традиция се появява мъртвото вълнение- най- опасното през цялото лято. Сега обаче „мъртвакът“ връхлита необичайно и няма правила. Никой не знае кога ще се появи. С него през последните години започва сезонът, появява се дори по два пъти в един и същи ден.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Наш спасител: Такова нещо не сме виждали от години!"

Какво мислите?