Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » На лицето е изписано: първите признаци, че яйчниците достигат края на своя „срок на годност“
На лицето е изписано: първите признаци че яйчниците достигат края на своя „срок на годност“

На лицето е изписано: първите признаци, че яйчниците достигат края на своя „срок на годност“

Плодовитостта на жената намалява с възрастта, това не е тайна. Но някои хора могат да забременеят на 50, докато други изпитват трудности със зачеването на 40. Отчасти това зависи от яйчниковия резерв.

По-подробно за това говори Николай Рухляда, ръководител на катедрата по акушерство и гинекология в Държавния педиатричен медицински университет в Санкт Петербург.

Какво е яйчников резерв?

Някои хора разбират под този термин някакъв вид цифров израз на остатъчната функционалност на яйчниците.

Така, както гледаме на смартфона, за да видим колко заряд остава в батерията. Но репродуктивните специалисти имат собствено понятие за нещата.

Те имат предвид способността на яйчниците да реагират на стимулация по време на IVF цикли. Ако в нормалния цикъл на жената една яйцеклетка узрее, тогава със стимулация е възможно да се постигне суперовулация – узряването на 12-15 фоликула в един яйчник. Но като цяло това са тънкости.

Можем да считаме, че яйчниковият резерв е останалата способност на яйчниците да запазят овулаторната, както и ендокринната функция, което е важно. Първо, първата се изчерпва, след това вторият постепенно изчезва, след това настъпва менопауза.

Трудно е да си представим, но запасът от яйцеклетки за цял живот (така наречените първични фоликули – рудименти) се поставя преди раждането на жената – в утробата. И те са не по-малко, според литературата, от 200-300 хиляди във всеки яйчник, от които в бъдеще могат да „заработят“ максимум 6-8 хиляди. Разбира се, никой не ги смята „на брой” – това е приблизително число, получено чрез микроскопски изследвания и математически изчисления.

По време на живота си жената не може да увеличи или по някакъв начин да компенсира този резерв, той е програмиран. Единственото нещо, което може да се промени, е той да се намали.

Вероятността за естествено забременяване започва рязко да намалява след 37-годишна възраст, а към 45-годишна възраст клони към нула, отчита експертът.

Защо яйчниците се изчерпват по-рано?

Тук лекарят идентифицира 4 основни проблема.

  • Наследственост.
  • Операции на яйчниците.
  • Повтарящи се „празни“ опити за IVF с овариална стимулация.
  • Химиотерапия при лечение на някои видове рак (лимфобластоми, тумори на гърдата, матката, шийката на матката).

Козметолозите виждат първите признаци

Ако еластичността на кожата на жената започне да се променя и се появяват бръчки, тогава, като правило, процесът вече е започнал и ще видим някои отклонения в изследванията на хормоните“, добави Николай Рухляда. Лекарят смята, че първите признаци на изтощение на яйчниците най-често се забелязват от дерматолози и козметолози.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?