Home » ЗА ДАМИТЕ » На 2 литра вода слагам 4 лъжици и цветята вкъщи полудяват посред зима – бенджаминът удари в тавана!
На 2 литра вода слагам 4 лъжици и цветята вкъщи полудяват посред зима - бенджаминът удари в тавана!

На 2 литра вода слагам 4 лъжици и цветята вкъщи полудяват посред зима – бенджаминът удари в тавана!

Недостигът на светлина, свързан с по-късия ден през зимата, е голям стрес за цветята, които живеят на перваза на прозореца. Дори така наречената „южна страна“ в апартамента не може да компенсира този недостатък. 

Към това можем да добавим кислородния глад, на който растенията са допълнително изложени, поради намаляване на количеството на проветряване – в края на краищата през зимата прозорците са по-често затворени, отколкото отворени, тъй като мнозина се страхуват от течение и студ; радиаторът пък, от своя страна, прави и без това застоялия въздух още по-сух.

стайни растения

Фотосинтезата се забавя, обостряйки ситуацията. Това се отразява негативно на растежа на цветята, общото им състояние и особено на цъфтежа им.

И тук обикновената кислородна вода (водороден прекис) може да действа като добър помощник, проучи Ко4.

Съдържа два елемента, необходими за растенията – водород и кислород. Е, дезинфекционните свойства на тази течност влияят положително не само на хората, те помагат да се предпазят дори саксийните растения от болести и всякакви вредители.

Ще навреди ли кислородната вода на цветята?

За поливане през зимата се използва разтвор на кислородна вода с голямо количество вода. Той е абсолютно безопасен и има само ползи. Ако обаче случайно пропорциите са нарушени и се изместят към увеличаване на процента на пероксид в него, това няма да навреди на цветята.

Лекарството се използва дори за поливане на разсад.

И така, ето как да си приготвите сами жива вода за цветята през зимата:

разтвор за цветя

Как работи?

Вместо обичайната вода в съда за поливане трябва да приготвите следния разтвор: за два литра вода ще са необходими 4 супени лъжици 3-процентен разтвор на водороден прекис (кислородна вода), който може да бъде закупен в абсолютно всяка аптека и редица дрогерии.

Важно – поливането се извършва деликатно. За целта можете да използвате спринцовка или компактен поливащ съд с тънък накрайник. Ако разтворът се излее на силен поток, той ще отмие почвата и ще отиде директно към корените. А това е нежелателно.

Какви ще бъдат резултатите?

Положителен ефект ще бъде постигнат още през първата седмица от прилагането на прекрасния разтвор. Растенията ще изглеждат по-силни и по-здрави. Малко по-късно листата и стволовете им ще се налеят със сок, ще станат по-зелени. Другите веднага ще забележат, че цветята в тази къща са добре гледани!

Източник: За жената

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?