Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » На 3 март такова патриотично чудо на един от най-скъпите български курорти не е било
На 3 март такова патриотично чудо на един от най-скъпите български курорти не е било

На 3 март такова патриотично чудо на един от най-скъпите български курорти не е било

Един от най-скъпите курорти в България се пръска от патриоти на 3 март.

Пистите са пълни.

Над 1000 скиори и сноубордисти с народни носии и трибагреници се спуснаха по пистите в Пампорово от кулата Снежанка до „Студенец“, в чест на националния празник, 3-ти март, предаде репортер на „Фокус“. В началото на множеството млади момичета и момчета носеха огромен трибагреник.

Други пък удряха тъпани и викаха „Българи, юнаци!“. Плацът на „Студенец“ буквално бе „почернял“ от хилядите хора от всички краища на България, дошли специално, за да бъдат част от колоритното шествие. Духът на присъстващи бе приповдигнат и заради военните маршове, изпълнявани от духовия оркестър на Сухопътни войски. Пристигайки на плаца, всички участници в шествието и хората в публиката с гордост изслушаха и химна на Република България.

Голямо ски спускане с народни носии и знамена, в чест на Националния празник се провежда за седма поредна година в Пампорово. Идеята е тази пъстра и сплотяваща традиция за честване на 3-ти март е по самобитен начин да съчетае любовта към планината, преклонението към освободителното дело на предците ни и красотата на етнографското наследство на различните фолклорни области на България.

Организаторът на атрактивното събитие Антония Каменичка заяви пред „Фокус“, че тази година е било най-многобройното шествие.

„Не съм виждала повече хора с народни носии. Може би над 1000 души участваха в самото шествие, а тук на плаца на „Студенец“ има около 10 000 души. Това много ме радва, защото инициативата ни става все по-популярна и хората й се радват. Още отпреди Коледа участниците се обзавеждат с носии, вълнуват се и чакат събитието. Тази година малко по-бавно се спуснахме от върха, защото имаше много деца, които държаха голямото знаме имаше падания, но духа беше висок и всички са много щастливи и доволни на днешния национален празник в Пампорово“, допълни Каменичка.

Хората бяха дошли от всички краища на страната специално за празника и за да усетят магията на планината и да почетат героите, донесли освобождението на България по малко по-нетрадиционен начин.

Освен участниците в шествието и присъстващите, които носеха знамена имаше и много други скиори и сноубордисти, които не се включиха към множеството, но караха по пистите загърнати със трибагреници или облечени в различни народни носии.

Празникът в Пампорово продължи на плац „Студенец“ с народни песни и големи български хора, в които се хванаха малки и големи.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?