Горещи новини

Незаконният син на Тато остави милиони след смъртта си (Уникални снимки)

Незаконният син на Тато остави милиони след смъртта си (Уникални снимки)

Камен Матов, известен като Тимоти, който години наред е спряган за незаконен син на Тодор Живков, е починал преди дни.

За внезапната му кончина на 67-годишна възраст извести в социалните мрежи Мариана Цонева – вдовицата на журналиста Димитър Цонев. Двамата с него кумуват на сватбата на Тимоти в средата на 90-те години на миналия век.


Камен Матов – Тимоти

Камен Матов-Тимоти е един от двамата синове на легендарната и несменяема лична секретарка на Тодор Живков Ангелина Горинова. Още в годините на соца се мълви упорито, че тя е и интимно близка с Тато – нещо, което се докладва и от чужди разузнавания, дори от „братския“ СССР. Горинова до последно остава вярна на Живков – тя е негова неизменна дясна ръка чак до 10 ноември 1989 г. и му служи повече от три десетилетия.

По думите на о.з. генерала от УБО Владимир Владов – един от гардовете на Първия, Горинова се сдобива с огромна власт и влияние над Тодор Живков, особено след смъртта на Мара Малеева. До последно тя не издаде нито една тайна за Живков и неговото най-близко обкръжение.


Тодор Живков играе хоро със секретарката си Ангелина Горинова (до него)

В първите години на демокрацията се появяват и първите публикации, че Горинова е родила син на Тодор Живков. Смята се, че плод на любовта на секретарката и бившия Първи е именно Камен. Като баща, разбира се, е вписан тогавашният съпруг на Ангелина – Христо Матов. Малко след като бебето се ражда обаче, той я напуска. Клюкарите в годините на соца твърдят, че причината е именно тази – Матов бил убеден, че не е баща на сина си, а детето е от Живков. След като се развежда със съпруга си, секретарката на Тато се омъжва за генерала от ДС Иван Горинов, от когото обаче няма деца.

Бай Тошо също се грижел за Камен Матов като за свой син – невръстният Камен расте заедно с неговите деца Владимир и Людмила, което още повече подклажда слуховете. Двамата остават близки и след 10 ноември – Камен е сред редовните гости в къщата му в „Бояна“, където Живков прекарва последните си години под домашен арест.

„Всички го наричаха Тимоти. Това, че беше незаконен син на Тодор Живков, беше публична тайна в елитните кръгове. Аз това го знам от моя баща. Нямам никакво съмнение в това! Разбира се, може да бъде доказано с ДНК тестове, но някой от фамилията Живкови трябва официално да го поиска. А кой от тях има интерес от това?“, заяви преди време в свое интервю Дамян Дамянов – син на бившето комунистическо величие Райко Дамянов.

Камен Матов си отиде от този свят като милионер. До последните си дни той бе собственик на четири частни бизнеса в София и Пловдив.

От фирмите си, свързани с търговия, реклама, издателска дейност и др., печелеше стотици хиляди левове. От майка си Ангелина, която се спомина през 2021 г., той наследи и имоти за милиони. Близки до Горинова разкриват, че приживе тя се радвала на материалните придобивки, с които се облажила благодарение на лоялността си към Живков.

Камен (третият от ляво надясно) на купон с Калин Балев и Мариана Цонева

Още когато тя се доказала пред него с верността си, той я уредил с къща в софийския квартал „Лозенец“ на ул. „Бигла“, чиято парична стойност към днешна дата надхвърля 1 млн. лева. Все още се носят легенди как бившият Първи наредил да закрият близката бензиностанция, която разваляла въздуха на любимката му. На по-късен етап от кариерата си секретарката отново била позлатена от ръководителя си и с втория ѝ съпруг ген.

Иван Горинов се сдобили и с две вили. Една на морето и друга в Панчарево. Близки до фамилията споделят, че имали и още няколко апартамента в София. Наследството на митичната Ангелина беше споделено между двамата ѝ синове Камен и Валентин. Сега имането на покойния Тимоти ще отиде в ръцете на вдовицата му Атанаска.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Незаконният син на Тато остави милиони след смъртта си (Уникални снимки)"

Какво мислите?