Home » БЪЛГАРИЯ » Неизвестна досега СНИМКА на Васил Левски взриви мрежата
Васил Левски

Неизвестна досега СНИМКА на Васил Левски взриви мрежата

Снимка, която може би е на Васил Левски, взриви фейсбук. Тя е публикувана на сайта „Резиденция Баба“, пише днес „Телеграф“.

Снимката е открита случайно в читалището на карловското село Войнягово, където Левски е преподавал. На нея се натъкнали членове на сдружението „Фабрика за идеи“, което поддържа сайта, по време на посещението им в селското читалище. Там сред старите снимки от историята на селото било и въпросното фото. То прави впечатление на посетителите, които го пускат във Фейсбук, където предизвиква куп коментари и предположения.

Известно е, че от 1864 до 1866 г. Васил Левски е преподавал в селото.

Сам е създал първото взаимно училище там с ученици от различна възраст. То се е намирало до селската църква „Свети Димитрий Солунски“. Оригиналната сграда е била разрушена, но сега на нейно място е изградена нова, в която се помещават читалището и музейната сбирка за историята на селото. До нас са достигнали седем безспорно установени фотографии на Васил Левски. Най-ранната е направена през август 1867 г. в Белград, след завръщането на четата на войводата Панайот Хитов – това е т.нар. байрактарска снимка на Левски.

От втората българска легия в Белград (1867 – 1868 г) са запазени 2 фотографии, направени към края на 1867 г. или в началото на следващата.

На едната е Левски с негови другари, участници в легията. На другата е с брат му Христо и с Христо Иванов – Големия. На четвъртата фотография е в цял ръст, облечен в бяла униформа. Петата е първият портрет на Васил Левски, направен през лятото или пролетта на 1870 г., който се смята за най-хубав и изразителен. Почти по същото време се е фотографирал и седнал в 3/4 ръст. Седмият фотопортрет на Левски е бил най-популярен в миналото. Снимката е направена в Букурещ към юни 1872 г. Именно тя е попаднала в ръцете на турската полиция, която я разпространява.

Неизвестна снимка на Васил Левски

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?