Home » СВЯТ » Не е за вярване колко става минималната заплата в Румъния от 1 януари
Не е за вярване колко става минималната заплата в Румъния от 1 януари
Не е за вярване колко става минималната заплата в Румъния от 1 януари

Не е за вярване колко става минималната заплата в Румъния от 1 януари

Румънското правителство прие извънредна наредба, която ще създаде две различни нива за минималната национална заплата. От 1 януари минималната месечна заплата става 2080 леи или 507 долара.

За хората с висше образование или с 15 години трудов стаж се гарантира минимално възнаграждение от 2,350 леи (573 долара). Досега в северната ни съседка имаше само едно ниво на минимална заплата. Размерът й бе 1900 леи (463 долара), независимо от квалификацията на служителя.

Френската търговска камара в Румъния разкритикува правителственото решение, заявявайки, че това ще увеличи разходите за труд и че сроковете не дават на фирмите време да коригират бюджетите си. Камарата добави, че това ще доведе до инфлация и ще направи Румъния по-малко привлекателно място за инвестиции. Организацията представлява 3000 компании, в които работят 120 000 души с приходи от около 17 милиарда евро 19 милиарда долара, съобщава „Асошиейтед прес“.

От 1 януари минималната заплата в България става 560 лева или около 327 долара. Според проектобюджета на правителството, одобрен през седмицата на първо четене от парламента, през 2021 г. минималното възнаграждение ще достигне 650 лева.

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

One comment

  1. Николай Марков

    Коментара ми по въпроса, е че въпреки големите хвалби, колко добре управлявя правителството на Б.Б. и че икономиката ни е стабилна и че сме все по-близо до всички преди нас в ЕС???…А се оказва, че предпоследния,Ручъния, с която все още можем да се сравняваме, по някой показатели, ДЪРПА НАПРЕД, не само по размера на минмалната работна заплата!?! В медиите „изтече“ информация, че същата тази Румъния планира до 2021 година, сега отпуснатите пенсии, ДА СЕ УДВОЯТ!?!А у нас се упорства, мижавите ни пенсии от 2008 година ДА СЕ ПРЕИЗЧИСЛЯВАТ ежегодно, за да се „омекоти“ голямата несправедливост, за един и същ принос, размера на новоотпусканите пенсии, в някой случаи, да е в пъти по-голям,отколкото т.н. „стари пенсии“.Обяснението, НЯМО ПАРИ, а защо няма??? Това да не им е концерт по желание??? При ръст на националния доход около 3% годишно, без да отчитаме инфлацията, нашите пенсии ще се удвоят след 30-35 години!?!Ако до тогава, всички са се „изнесли“, с изключение на починалите….А Чехия, която през тази година, отчита излишък, много по-голям от нашия, решават да отиде за повишение на минималната работна заплата и за повишаване на пенсиите!?! А къде сме ние и какво ще стане с нашия излишък, с който толкова се гордее Б.Б.??? Ще поживеем, ще видим!?! Защо ли коментирам, когато всякакъв коментар е ИЗЛИШЕН, защото с „тези слаби крави“….???

Какво мислите?