Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Не изхвърляйте водата след варене на яйцата! Цяло богатство за цветята е
Не изхвърляйте водата след варене на яйцата! Цяло богатство за цветята е

Не изхвърляйте водата след варене на яйцата! Цяло богатство за цветята е

Със сигурност сте чували, че яйчената черупка съдържа много витамини и минерали – фосфор, желязо, магнезий и най-важното – калциев карбонат. Последният присъства в състава в максимална концентрация. Цялото това щастие пада във водата, в която се варят яйцата. 

Ето защо простото изливане в мивката би било истинско престъпление. И така, ще ви разкажем за алтернативната му употреба.

Къде да използваме тази течност?

Най-добре е да го приложите към растенията в стаите и да подобрите тяхното „благополучие“. Само един калциев карбонат ще може да поддържа pH на почвата на оптимално ниво от 6,0-6,5 единици. Кои растения може да се нуждаят от вода, останала след варене на яйца?

Важно е да запомните, че е необходимо да наторявате почвата на растенията с такава вода не повече от веднъж месечно, в противен случай можете просто да прекалите. И това е при условие, че няма други горни превръзки.

Ако прекалите, растението ще получи излишно количество минерални соли, поради което може да започне да избледнява и хранителните вещества няма да се абсорбират по-добре, а само по-лошо.

Кои растения и дървета могат и не могат да се торят с вода от яйца?

Яйчната вода може да се напоява не само на стайни растения, но и на тези култури, които имате на сайта. Например ябълка, череша, малина, касис, домат, патладжан, тиква и маруля. Те ще процъфтяват само от калциеви торове.

Но култури като ягоди, зеле, спанак, боб, краставици няма да бъдат „щастливи“ с яйчена вода. Това ще доведе до заболявания и вероятно дори смърт на растения, плодове и зеленчуци. Не давайте подобни торове на хортензии, теменужки, азалии, камелии и пеларгонии

Твоят коментар

About Admin Ko4

Какво мислите?