Home » ЗДРАВЕ » Не яжте тези храни, те „убиват“ панкреаса ви
Не яжте тези храни

Не яжте тези храни, те „убиват“ панкреаса ви

Панкреасът, известен още под името задстомашна жлеза е голяма храносмилателна жлеза, разположена напречно върху задната стена на коремната кухина. 

Има продълговата форма наподобяваща грозд с дължина около 14 – 18 см.

Тя има две основни функции – храносмилането и регулирането на кръвната захар.

Здравият панкреас произвежда правилните химикали в подходящите количества, в подходящите времена, за да смила храната, която ядем.

Ето защо е много важно да се грижим за здравето на панкреаса си, припомня ko4.

Група здравни специалисти от САЩ обаче са направи проучване, при което са идентифицирали петте храни, които най-бързо „убиват“ панкреаса.

Нормалното функциониране на панкреаса пък е свързано с поддържането на добра метаболитна система, а оттам и с превенция срещу инсулинова резистентност и диабет.

Изследователите са посочили като най-вредни газираните напитки, сметановите торти, различните видове бургери и алкохолните напитки. Според експертите полезните продукти за поддържане здравето на панкреаса са простите храни, в чиито състав влизат голям брой сезонни зеленчуци.

Така например, изследователите препоръчват да включите в менюто си тиква, тиквички, цвекло, броколи, сладки картофи и моркови.

Авокадото, папаята, умереното количество ленено масло също помагат за поддържане на здравето, прочистването на организма и нормализиране на работата не само на панкреаса, но и на черния дроб, съветват лекари диетолози.

zdrave.to

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?