Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Никой не иска да направи нова експертиза на Дебора, докторите треперят от страх
Никой не иска да направи нова експертиза на Дебора докторите треперят от страх

Никой не иска да направи нова експертиза на Дебора, докторите треперят от страх

Нямам никакви данни, както и моите колеги, за мотивите на отвода на колегите, които са били назначени да извършат допълнителната съдебномедицинска експертиза по случая с Дебора от Стара Загора.

Но знаете много добре какво е излез в медиите по отношение какво се е случило на колегата, който е извършил първоначалната експертиза. Той беше временно отстранен. И може би от страх да не им се случи и на тях същото, колегите са си направили самоотвод. 

Това заяви пред Нова телевизия шефът на Съдебна медицина в Александровска болница доц. д-р Александър Александров, коментирайки самоотвода на експертите, които трябваше да извършат повторна експертиза по случая с обезобразеното 18-годишно момиче.

„Лично мое мнение – аз не знам как може да бъде временно отстранен един лекар. Съгласно Кодекса на труда и по-скоро член 199, работодателят може да отстрани временно даден служител, само ако той е в състояние, което не му позволява да се извършва служебните си задължения или ако употребява алкохол, наркотици и други упойващи вещества по време на работа.

В случая не може да кажем, че колегата е бил повлиян или е в състояние, при което не може да си извършва основните задължения. Така че остава да е бил или уволнен по взаимно съгласие или съответно уволнен дисциплинарно“, допълни той.

На въпрос ако се докаже, че експертизата, която съдебният лекар в Стара Загора е направил, е грешна, може ли да му бъде повдигната съдебна отговорност доцент Александров отговори: „Той е действал тогава най-вероятно в качеството си на вещо лице при първоначалния преглед на момичето, още когато е било в Бърза помощ и са му били обработени раните. Следователно, неговото заключение също е в действието му на експерт. Има си закони, член 291 урежда това при невярно дадено заключение, може да се потърси на обязателна отговорност на всяко вещо лице“, посочи той.

И допълни: „Нямаме абсолютно никакви данни, какво точно се е случило. Знаем, че колегата, от това, което е излязло по медиите, към момента на обработването на раните е бил там и е присъствал. В смисъл, установил е тези рани. Ние не знаем към кой момент той е отишъл там и по чие нареждане. Той е описал нараняванията и на базата на това описание е дал своето заключение“.

Доцент Александров обясни и по какъв начин се пише и изготвя съдебномедицинска експертиза.

„Към момента стандарт по Съдебна медицина няма. Има утвърдени вътрешни наши правила, които могат да се нарекат стандарт, при описанието на всяко едно травматично увреждение. А именно, точната негова морфология, локализация, размери. Съгласно така наречената словесна фотогрия.

И така се описва всяко увреждaне, че след това всеки последващ колега или юрист, който го прочете, да може да си го представи и дори да го нарисува. И това нещо се спазва от всички колеги и се преподава включително и на студентите по „Медицина“, студентите по „Дентална медицина“, по време на упражненията и лекциите по „Съдебна медицина“, подчерта той.

Лупа бг

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?