Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Ниски данъци, спокойни хора и красива природа: Българският град, който се превръща в рай за дигиталните номади (СНИМКИ)
Ниски данъци спокойни хора и красива природа: Българският град който се превръща в рай за дигиталните номади (СНИМКИ)

Ниски данъци, спокойни хора и красива природа: Българският град, който се превръща в рай за дигиталните номади (СНИМКИ)

Всички сме закърмени с историите за красотите на България, но на практика има още доста какво да се желае от родните туристически дестинации.

Съществува обаче едно голямо изключение – известна македонска онлайн медия обяви Банско за истински рай за дигиталните номади (хората, работещи предимно дистанционно).

Ето цялата статия:

Банско не е непознато за любителите на ските – тук се провеждат състезанията от Световната купа по ски и има достатъчно писти за любителите на отдиха.

Красиво място, разположено в Национален парк Пирин е чудесна идея за разходка дори и в по-топлите дни, защото има толкова много места за разходка сред природата и природни красоти, които ще ви оставят без дъх.

Банско строителство

Там ще намерите цели 180 езера, има и много термални извори. Идилията се вижда на всяка крачка: щъркелите гнездят на телеграфни стълбове, баби с шалове на главите си бъбрят под ябълкови дървета по улиците, а конските каруци също не са рядкост по пътя.

Над червените покриви над града се издига планината Пирин с нейните хълмове и склонове.

Банско улички

Въпреки че този провинциален град в Югозападна България може да изглежда като място, където времето е спряло, това не е така. Особено когато стотици дигитални номади се събират там през лятото и улиците и кафенетата са наводнени с езици от цял ​​свят.

В залите, където се събират участниците в „Bansko Nomad Fest“, се слушат лекции и се обсъждат теми за влиянието на изкуствения интелект или нетуъркинг стратегии – а вечер младите интелектуалци се „напиват“ по баровете и общуват на по чашка след дълъг ден на учене.

Банско през зимата

Събитието, което продължава цяла седмица, предлага и различни видове социализиране и спортни дейности, всички от които са организирани от доброволци.

Както пише BBC, нарастващата популация на дигиталните номади в Банско е най-видима по време на фестивала, но през последните пет години този български град се превърна в „най-постоянно растящия център за дистанционна работа“, изпреварвайки Варшава, Мадрид и Талин.

В Банско ситуацията се промени с Матиас Цайтлер, немски предприемач, който пристигна там през 2016 г., когато проучваше възможностите за coworking пространства. Той беше привлечен от естествената красота, но също и от бързия Wi-Fi, приятелските цени, ниските разходи за живот и данъците, които са сред най-ниските в Европа.

Банско писти

Цайтлер скоро отвори първото coworking пространство в града, Coworking Bansko, което се разрасна бързо, а през 2020 г. стартира Bansko Nomad Fest, като всичките 729 налични билета за 2023 г. бяха разпродадени.

Днес Банско е дом на повече от 300 дистанционни работници всеки месец, като броят на жителите се увеличава през ски сезона. Но докато няма нищо по-хубаво от това да тръгнете по белите пътеки преди работа, горите, тюркоазените езера и скалите на близкия Национален парк Пирин предлагат изобилие от отдих на открито, след като снегът се стопи – от туризъм до колоездене и конна езда. Но освен заради самата природа, Банско е обичан и заради жителите си.

„Банско е специално със своята спокойна, дружелюбна и гостоприемна общност“, каза пред BBC Камий Поаре, френски маркетинг експерт, която от години идва в Банско и все повече хора следват нейния пример.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?