Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Ново проучване доказва връзката между рака на гърдата и тази храна
Ново проучване доказва връзката между рака на гърдата и тази храна
Ново проучване доказва връзката между рака на гърдата и тази храна

Ново проучване доказва връзката между рака на гърдата и тази храна

Всеки знае, че няма как да оцелеем без храна и вода. В днешно време обаче все повече забравяме колко важна е храната за здравето ни и че ако ядем нещо вредно, то рано или късно ще се разболеем.
И макар че в последно време се говори все по-често за здравословно хранене, това не променя факта, че в забързаното си ежедневие хората предпочитат да хапнат каквото и да е, за да не са гладни. Въпреки това специалистите смятат, че вече е време всеки един от нас да помисли какво слага в устата си, за да не съжалява после.

Така например консумирането на преработени меса като бекон, колбаси и шунка може да увеличи риска от рак на гърдата, се казва в ново проучване. Редовното консумиране на подобни храни е свързано с 9% по-висок риск от рак на гърдата, според анализ на резултати при над 1,2 милиона жени.
Освен това според данни от предишни изследвания на Световната здравна организация, обработеното месо се смята за канцероген и потреблението му може да причини различни видове рак.

Обработените меса са тези, които с приготвени чрез пушене, изсушаване или осоляване.
„Това систематично проучване и метаанализиращо проучване показва връзка между консумираното месо и риска от рак на гърдата“, пишат авторите.
„Намаляването на обработеното месо изглежда полезно за предотвратяването на рак на гърдата“, добавя водещият автор д-р Мариан Фарвид от Харвардското училище по обществено здраве TH Chan.

Но учените не предполагат, че хората изцяло ще изключват преработените меса от диетата си, а експертите предупреждават, че проучването трябва да бъде продължено.
Проучването поставя „много въпроси без отговор“ и не доказва, че увеличеният прием на месо води директно до рак на гърдата, твърди Кевин Макконън.
„Просто не мога да ви кажа колко повече случаи на рак на гърдата би имало, ако всеки човек яде един сандвич с бекон на ден – това изследване просто не може да даде тази информация“, добави Макконуей.

Авторите на изследването приемат, че предишните проучвания на връзката между обработените меса и ракът на гърдата са довели до „непоследователни“ резултати.
Ракът на гърдата е най-честата форма на рак при жените по света, според Световния фонд за изследване на рака.

Източник: zdrave.to

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*