Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Онлайн петиция против Националната стратегия за детето 2019-2030 г.!
Онлайн петиция против Националната стратегия за детето

Онлайн петиция против Националната стратегия за детето 2019-2030 г.!

Протест срещу Националната стратегия за детето в 20 града в страната, видя Ко4.

Въпреки че премиерът Бойко Борисов нареди работата по стратегията да бъде спряна, родители смятат, че правителството продължава да прокарва текстове от нея. Вчера социалният министър Бисер Петков определи твърденията на протестиращите като фалшиви новини.

Според протестиращите стратегията отнема правата на родителите и ги прехвърля към социалните работници. Те смятат, че заради документа може да се отнемат деца от родителите им без достатъчно основание. Не вярват, че управляващите са се отказали от стратегията, въпреки че работата по нея беше спряна преди седмици.

Протестиращите смятат, че зад гърба на обществеността вече са приети текстовете от стратегията чрез промени в Семейния кодекс и Закона за закрила на детето.

Не са съгласни с дефинициите за дете в риск от бедност, а тезата им е, че държавата трябва да дава помощи, за да изкара семейството от бедността, а не детето от семейството.

Протестиращите се страхуват най-много от прилагането на т.нар.“норвежки модел “ у нас. Според неправителствената организация Национална мрежа за децата обаче протестиращите се борят срещу „измислени чудовища, които ще им вземат децата“. Те твърдят, че в стратегията няма текстове, които застрашават семействата, но управляващите бягат от отговорността да обяснят това.

Вече е организирана онлайн петиция против Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

Като отговорни родители и граждани заявяваме, че категорично и безкомпромисно отхвърляме „Национална стратегия за детето 2019-2030 г. – Всички права за всички деца“, като документ, олицетворяващ буквално чистото зло! Без колебание ще се борим до абсолютна победа над мафията, търгуваща с детска плът, която очевидно се е втъкала в държавните структури, след като държавни агенции си позволяват да предложат толкова голи и прозрачни, етично и морално несъстоятелни текстове, които имат за цел създаването на специализирана полицейска структура, по образец на норвежкия Барневарн, с цел отвличане и търговия с български деца.

Направен е нескопосан опит, престъпните цели на Стратегията да бъдат прикрити с необятно-разтегливото и направо магично понятие – „Най-добрият интерес на детето“.

Можете да се включите в петицията от ТОЗИ ЛИНК

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?