Горещи новини

Отец Силвестър: Потопите по морето са Божие наказание!

Отец Силвестър: Потопите по морето са Божие наказание!

Господ е милостив и не ни наказва с това, което заслужаваме, казва още свещеникът

Екип на „България Днес

„Много често изключваме Господ от картинката. Но се радвам, че Господ е толкова милостив към нас. Ако трябва да отговори на нашето отношение към това, което хората като цяло и съвременните ни политици правят, може би трябва да ни заличи. Виждаме в световен мащаб тестовете, които ни се дават. Войните в Украйна и Близкия изток, природните бедствия с човешко безхаберие, опостушителните земетресения в Турция и т.н.“

Отец Силвестър
Отец Силвестър

Това сподели пред „България Днес“ отец Силвестър. Години наред Божият служител е бил духовен надзорник на Сливенска епархия и отлично познава процесите около целия район около Странджа. Прогнозата на духовника вещае още по-тежки години.

„Подобни тестове ще се проявяват и занапред. Наводненията ще се увеличават заради човешкото безхаберие. От деца знаем, че изсичането на горите води до сериозен проблем. След като дърветата ги няма, съответно не могат да задържат напора на водата“, споделя отец Силвестър.

Динко
Динко

И допълва: „Природно бедствие с човешко безхаберие е смъртоносно. Така се случи в Турция при разрушителните земетресения. Когато не се спазват определени изисквания, а се прави далавера, резултатът е такъв. Ако не се спазват изискванията, при природно бедствие може да се стигне до свлачища и наводнение, които да вземат жертви“.

Духовникът е категоричен защо и как се стига до подобни трагедии.

„След като определени хора си продават душите за дребни пари, нека не забравят, че Господ всичко вижда и чува. Да не се случи така, че заради едно корумпирано отговорно лице негово дете или внук да загине точно на този обект или около него, където си е поставил подписът. Господ забавя, но не забравя“, посочва Божият служител.

В същото време Динко от Ямбол се притече на помощ в Царево след ужасяващото наводнение. Ловецът на мигранти впрегна тежката си техника и прикани да се включат още хора.

Картинката във и около Царево е покъртителна
Картинката във и около Царево е покъртителна

„Пристигнах вчера сутринта. Много е тежко положението. Ужас! Дърпаме коли от морето, вадим каравани, помагаме на хора“, сподели пред „България Днес“ Вълев, докато навигира познат къде точно да паркира издърпано от водата превозно средство.

Вчера Динко беше един от първите доброволци, които се отзовават на мястото на природното бедствие. Ямболията буквално се задъхва на терен, но не се отказва да помага на пострадалите местни хора и туристи.

Победителят в първия сезон на „Биг брадър“ Здравко Василев събира спасителни отряди. Гларусът от Приморско призова в социалните мрежи да се включат хора за подкрепа.

Здравко Василев
Здравко Василев

„Нашите съседи от Лозенец, Царево, Ахтопол и други странджански села са в капана на това водно бедствие. Нека се отбележим тези, които имат желание да се включат в доброволни групи по подпомагане на последствията от случващото се, да следим обстановката и когато е нужно, да се отзовем!“, написа Здравко.

Къмпингари вадят бременна крава от морето

Къмпингуващи край Китен извадиха крава от бурното море. С помощта на въжета туристи са превързали рогата й и са я издърпали на брега. Животното е върнато на стопанина, който я посрещнал със сълзи на очи, тъй като кравата е бременна.

Животното е върнато на собственика
Животното е върнато на собственика

7-месечната Крисия във воден капан

7-месечно бебе и родителите му се оказват във воден капан в комплекс в Царево, но успяват да се спасят. „Водата придойде изведнъж и ни запуши вратата. Не можехме да я отворим. От напора на водата се спука вратата отдолу. Водата се изливаше и стигна до гърдите ми. Държах детето в ръце. Съпругата ми започна да вика от балкона за помощ. Чу ни едно семейство. Жената изпрати сина си – 15-годишно момче, което хвана детето, за да мога поне да прескоча. Някак си успяхме да се измъкнем“, разказва Николай. С пожарна кола са носени памперси, кутия мляко и вода за 7-месечната Крисия.

Полицай герой под дъжда

Полицаят Румен Колев е помогнал на десетки семейства, попаднали с колите си в отцепен участък на пътя край Царево, разказват свидетели.

Униформеният стои с часове край блокираните коли
Униформеният стои с часове край блокираните коли

„Този полицай беше там от 4 ч. сутринта, а ние от 11 ч. влязохме в това потопно приключение. Той обикаляше от кола на кола и излъчваше увереност и мир. Може би бяхме около 30-40 автомобила, а полицаят се усмихваше на всички много благо и ведро. По едно време даже занесе шишето си с вода на детенце, което беше жадничко, на две коли пред нас разстояние. Валеше порой, а той си обикаляше часове в колоната от коли и успокояваше всички, усмихвайки се все едно всичко е чудно и красиво в този драматичен ден“, написа блокираната във водния капан Ивелина Маринова.

4000 души засегнати, село е разрушено

Около 4000 души са засегнати от бедствието по цялото Южно Черноморие, обяви министърът на туризма Зарица Динкова.

„Наистина е тежко, радостното е поне, че нямаме силно пострадали и жертви, иначе наистина такова нещо е нямало в нашето село. Улици просто нямаме повече, всичко е разрушено, просто не мога да намеря думи да ви опиша, и на мен още ми е тежко“, заяви кметът на село Кости Антон Ангелов.

Вчера започна изграждането на временно съоръжение при Царево, по което ще се пренасочи трафикът от разрушения мост на второкласния път Царево – Варвара. Това е метално съоръжение, което ще се сглоби на място и ще остане до изграждането на нов мост.

Хотел иска двойни цени

Хотел обявил двойни цени на перничани, които са блокирани в Синеморец и по неволя трябва да останат в морското селце. „Няма как да напуснем Синеморец, защото пътят е затворен. От хотела ни поискаха двойно, за да останем. Нямаме избор и трябва да платим“, кахърни са туристите.

Племенницата на Ламбо – Росица Обрешкова:

С дъщеря ми сме добре, още сме в Царево

Росица Обрешкова
Росица Обрешкова

„Намирам се във Василико, Царево. С дъщеря ми сме добре. Благодаря на всички, които се обадиха. Но! Трагедиите, които се случиха, не са само по вина на дъжда. Голямата вода винаги идва и ще идва. Затова Кольо Фичето ни е учил да строим високи мостове. Но първенците ни решиха, че са страшни гяволи и ще я надхитрят. Засипаха повечето сухи дерета, за да ги застроят. Изравниха всички дюни, за да ги застроят. Решиха, че като бетонират устие на река, за да го застроят, то ще им се подчини. Не, голямата вода си има път и управниците не могат да го приватизират.

Строите безогледно, без канализация, без пътища, без отводнителни канали. Сега отново най-бедните, онези в ниското, те ще заплатят!“, така гневно се изказа в нета режисьорката Росица Обрешкова, племенница на Стефан Данаилов. В Царево е къщата, която Ламбо остави за фамилията си след кончината.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Отец Силвестър: Потопите по морето са Божие наказание!"

Какво мислите?