Home » KO4 STORY » Отчаяна и сама, преди 6 г. Антония полетя върху релсите, но добри хора я върнаха към живота, днес светът й е за “Двама”
Отчаяна и сама преди 6 г. Антония полетя върху релсите но добри хора я върнаха към живота днес светът й е за “Двама”

Отчаяна и сама, преди 6 г. Антония полетя върху релсите, но добри хора я върнаха към живота, днес светът й е за “Двама”

Песента “Двама” от невероятния български филм “Козият рог” бяха избрали двама щастливи младоженци за своя първи сватбен танц.

На дансинга Антония Спасова нежно бе прегърнала любимия си мъж Божидар. Облечена в красива бяла рокля, тя сияеше под звуците на песента. И ако човек не знае историята й, не би предположил, че младата жена танцува с протези. При това бременна в 7-ия месец.

Преди 6 години Тони остана без крака, за което “24 часа” не само разказа, но и организира благотворителна кампания.

Младоженците пуснаха бели гълъби, а сред гостите на романтичната сватба на 15 юли в културния център “Морско казино” бяха кметът Димитър Николов и зам.-кметът по култура Диана Саватева, които от самото начало подкрепят кампанията на “24 часа” за Тони.

Всъщност няма по-подходяща песен, която да илюстрира новата страница от живота, която Антония, вече Ченкова, разгръща.

Рефренът “вървят ли двама на дълъг път, и път да няма, не ще се спрат” може би най-точно описва младото семейство

И двамата са с тежка съдба, с доста изпитания – всеки по своята пътека до момента, в който пътят става общ. Тони и Божидар се срещат в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Бургас под грижите на неуморната му председателка и вълшебница, както я наричат, Марионела Стоянова.

“Щастлива съм! Мъжът ми много ми помага. Живеем при неговото семейство, чувствам се обичана”, каза Тони пред екипа ни. Скоро влюбената двойка ще опознае и най-голямата любов – очакват момченце.

Но от суеверие, а и заради патилата си Тони не иска да разкрива повече за очакваното събитие.

За да извърви този път, в който има и много болка, и много хъс за живот, Тони преживява поредица от лични драми – сама израснала в дома за сираци в Тотлебен заради беднотията на многодетните си родители.

В един ноемврийски ден на 2017-а момичето е на бургаската гара и в миг на отчаяние скача на релсите. Оживява, но влакът оставя 21-годишната жена завинаги без крака.

Когато наш екип я посети в болницата, първите думи бяха: “Толкова съм сама, искам някой да ме гушне!”. Беше толкова млада, а напълно отчаяна от живота.

Сред гостите бяха кметът на Бургас Димитър Николов и неговата заместничка Диана Саватева.
Сред гостите бяха кметът на Бургас Димитър Николов и неговата заместничка Диана Саватева.

Затова “24 часа” застана зад Антония Спасова с кампанията “Да помогнем на Тони да стъпи в живота с нови крака”. Отворихме банкова сметка, в която добри хора даряваха през годините.

С част от средствата Тони получи първите си протези от доайена в протезирането д-р Димитър Ненчовски. Той заедно с опитния ортопед д-р Лъчезар Захариев пристигнаха в Бургас броени дни след инцидента.

През годините Антония на няколко пъти сменяше протезите, а сега с остатъка от парите ще купи нова инвалидна количка, тъй като се налага понякога да я ползва, особено покрай бременността.

Антония, която е родом от Плевенско, бе обгрижвана от най-добрите рехабилитатори, а благодарение на адекватната реакция на социалното министерство и община Бургас тя отново се почувства пълноценен човек – започна да работи, да се среща с хора.

Младата жена впечатли медици и рехабилитатори с бързата си адаптация към протезите. Три месеца след като бургаски ортопеди и съдови хирурзи спасиха живота й, Тони започна да постига своите малки победи – да стигне сама до близкия магазин, да замеси баница, да почисти стаята си.

Година по-късно спечели и първия си медал по тенис на маса на състезание за хора с увреждания. Запалва се благодарение на спортен клуб “Джавелин”, към който се присъединява.

Той е основан от друго борбено момиче от Бургас – Есмерай Ибриям, което след катастрофа остава на инвалидна количка, но с несломим дух.

Тенис на маса е любимият спорт на Антония още от дете. Загубвайки краката си обаче, тя не вярва, че един ден отново ще държи хилките. Но среща подходящите хора, също с двигателни проблеми, които я водят на тренировки и показват, че спортът е възможен, стига да имаш воля.

Младата жена е трогната от жеста на десетки непознати хора, които подават ръка. Чувства се по-силна от всякога, защото е разбрала, че не е сама.

“Видях, че има хора, на които им пука за мен. Силна съм и ще се боря. Отново ще живея”, казва момичето година след инцидента. Тогава едва ли е вярвала, че някой ден ще стане и майка. А днес Тони чака първото си дете.

“Не знам дали това е красива история, защото в нея има много болка, лутане и преодоляване. Но знам, че битката за всяка стъпка и всяка глътка живот си струва Тони, която претърпя ужасен инцидент и много пъти е била между живота и смъртта, намери ръка, която да я държи здраво на брега на живота и да продължат заедно.

Семейство Ченкови – Антония и Божидар, скоро ще станат родители! А аз се вълнувам, че имам няколко секунди в тази напълно истинска история”, написа Диана Саватева на страницата си във фейсбук.

Тя е един от хората, които и за миг не загърбват каузата в подкрепа на Антония и са до нея и в най-трудните мигове.

“С трепет и надежда наблюдаваме случващото се, радваме се за Тони и Божидар. Ето още една от ролите на социалните услуги – да събира хората. За нашия център това е първото семейство, ще си имаме и първото бебе”, не крие радостта си Марионела Стоянова.

И Тони, и Божидар, който работи като охранител в един от бургаските молове, посещават центъра от 2018 г. Помагат си и се подкрепят, но от миналата година приятелството им прераства в нещо много по-сериозно, разкриват посветени в трогателната любовна история на семейство Ченкови.

Ко4” им пожелава щастие и много дечица!

От края на света ли те е страх или от края на месеца

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?