Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » От излишната кайма направих кюфтенца, поръсих с кашкавал и ги метнах във фурната – отдавна не сме яли по-вкусно нещо!
От излишната кайма направих кюфтенца поръсих с кашкавал и ги метнах във фурната - отдавна не сме яли по-вкусно нещо!

От излишната кайма направих кюфтенца, поръсих с кашкавал и ги метнах във фурната – отдавна не сме яли по-вкусно нещо!

Това вкусно и лесно ястие с кюфтета е с неустоим вкус, много го харесваме, особено аз и децата, затова редовно го правя в различни разновидности.

Когато имам излишна кайма, веднага отивам в кухнята и след час кюфтенцата са готови.

Може да се приготви с различни сосове, от тиквички до сирена, доматен сос, къри… Списъкът с които можете да комбинирате каймата е дълъг, а сега ще ви покажа как я приготвям аз. Ето и съставките, от които се нуждаете за тази супер вкусна запеканка с кюфтета и кашкавал:

Запеканка с кюфтета и кашкавал

Продукти:

приблизително 500 грама кайма

подправки – сол, зеленчукова подправка (вегета), черен пипер, чесън на гранули, а може и добавете други подправки, които харесвате

1 супена лъжица галета (може и с брашно, ако нямате галета)

половин или цяла глава ситно нарязан лук

по желание – 1 жълтък и малко олио

1 кг картофи

За соса:

1 с.л.брашно

бучка масло

прясно мляко

доматен сос

Настърган кашкавал за поръсване

Приготвяне:

Към каймата добавете подправките, ситно нарязания лук, галетата.

Разбъркайте добре с ръце, докато съставките се разпределят в цялото месо. Може да добавите съвсем малко олио, а за по-кремовит вкус на месото може да добавите и 1 жълтък.

кайма за кюфтета

С помощта на малка мерителна лъжица оформете малки или средни кюфтета с ръце. Можете да намажете ръцете си с масло или да ги намокрите със студена вода. Сварете 1 кг картофи, след което направете следния сос:

малки кюфтета

Добавете 1 супена лъжица брашно към малко запържено масло и разбъркайте, докато се получи каша от тези съставки. Добавете малко топло мляко, след което залейте с 200-300 мл доматен сос. Подправете на вкус и варете, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти.

Наредете картофеното пюре в огнеупорен съд. Разпределете картофите равномерно в тавата, тъй като всъщност това е основата на останалите съставки.

кюфтета с картофи

Отгоре се нарежда настърган кашкавал, след което в тавата се нареждат кюфтетата. Залейте със сварения доматен сос и отгоре отново поръсете с кашкавал. Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса около 30 минути или повече в зависимост от силата на фурната.

кюфтета с кашкавал и пюре

запеканка с кюфтета

Да ви е сладко!

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?