Home » БЪЛГАРИЯ » Пак ли ще ядем агнешко от Нова Зеландия за Великден?
Пак ли ще ядем агнешко от Нова Зеландия за Великден?

Пак ли ще ядем агнешко от Нова Зеландия за Великден?

Един от най-големите грехове на управлявалите ни партии и техните правителства в последните три десетилетия и половина след промяната е, че допуснаха да се извърши истински погром върху всекидневната храна на българина.

Пресни пастьоризирани млека с необикновена трайност, загубили напълно полезните си качества. Съответно пък уж кисели, които вместо да киселеят, сладнят, натъпкани догоре с консерванти. Вземете си кофичка от коя да е популярна марка, поставете я в хладилника си и я „забравете“ за 30-40 дни. Ще видите, че след това няма да има никаква промяна във вкуса ѝ.

Ами вносното сухо мляко, с което приготвят киселото. Кашкавали и сирена, „овкусени“ с палмови масла, да не говорим, че има и такива, които са произведени от суровини, нямащи нищо общо с млекопреработването.

Представяте ли си щанд за сирена в коя да е друга страна от Евросъюза, на която да се мъдри стока с етикет „Имитиращ продукт“? По данни на месопороизводителите едва една трета от свинското месо по магазините е българско. При говеждото нещата са още по-трагични – една четвърт.

Бързо свикнахме да ядем агнешко месо новозенландско или македонско за Великден. От другия край на света, къде е Нова Зенландия. Можем само да си представим какво съдържат месните колбаси по магазините. И колко ли е месото в българските кренвирши например, дето всяка вечер рекламите им вървят по екрана.

Има един магазин за луксозни колбаси от Италия на луди цени на ул. „Съборна“ в София, вземете си стотина грама, само за да опитате вкуса на колбаса от месо. Онзи вкус, който е бил ежедневие за нашите родители, баби и дядовци. Пък ако ви е скъпо, влезте в руските магазини „Берьозка“ и си купете най-обикновен мек салам или кренвирш и ще видите вкуса на месния продукт.

А в същото време цените на храните вървят все нагоре и нагоре. Български ябълки няма, плодовете са преобладаващо вносни. Навремето наши градинари са ходели в Западна Европа да ги учат на зеленчукопроизводство. Днес основните продукти в зеленчуковите ни магазини са вносни.

По пазарите има все още български плодове и зеленчуци, но никакъв контрол за пестициди, нитрати. Често вече се случва много купувачи на български продукти после с месеци да лекуват алергични реакции. Погромът върху българската храна е огромен и за съжаление, май е невъзможно връщане назад към нормалното производство.

Васил Неделчев, София

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?