Home » БЪЛГАРИЯ » Пак скандал в шаха: Нургюл аут от състава за световното в Полша
Пак скандал в шаха: Нургюл аут от състава за световното в Полша

Пак скандал в шаха: Нургюл аут от състава за световното в Полша

Нов скандал се завихря в шаха. Нургюл Салимова, която взе второ място на Световната купа по шах в Баку, е оставена извън състава за Световното отборно първенство по шах за жени, което ще се проведе в Полша на 5 септември.

Това съобщиха от Българската федерация по шах 2022.

От федерацията разясняват, че за първи път България има право да участва в първенството. Оттам определят разширен състав на националния отбор и изпращат покани до клубовете на водещите състезателки, които са включени в отбора.

Отборът е от 6 състезателки, от които 2 са резерви, а останалите основни.

След като шахматистките потвърждават участие, е определен и треньор на отбора – гросмайсторът Владимир Димитров. Осигурена е и премия за състезателките, която при шампионска титла достига 100 000 лева, твърдят от БФШ 2022.

Оказва се обаче, че ФИДЕ (Световната шахматна федерация) не позволява на федерацията по шах да подаде заявка за участие в първенството директно, а тя трябва да бъде одобрена от временна комисия, определена от Световната федерация.

От временната комисия определят друг треньор и отбор, в който Нургюл Салимова не е включена. Деветата от първенството на Европа от тази година изгряваща звезда Надя Тончева също не е в състава.

Източник: lupa

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?