Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » ПОГАЧА ЗА НАЧИНАЕЩИ: Толкова е вкусна и лесна, че я пека 5 пъти седмично – всички мислят, че съм професионалист!
ПОГАЧА ЗА НАЧИНАЕЩИ: Толкова е вкусна и лесна че я пека 5 пъти седмично - всички мислят че съм професионалист!

ПОГАЧА ЗА НАЧИНАЕЩИ: Толкова е вкусна и лесна, че я пека 5 пъти седмично – всички мислят, че съм професионалист!

Здравейте, аз съм Ева. Днес ще ви покажа как да направите много вкусна погача със сирене, дори и да сте начинаещи в кухнята.

Не мога да опиша вкуса с думи, трябва да го опитате. Вероятно вече разполагате с необходимите съставки у дома, само трябва да следвате обяснението или да гледате видеото на линка по-долу в текста. Ето какво ви трябва за най-вкусната Погача за начинаещи – всички ще си мислят, че сте истински професионалист в месенето и плетенето на тесто!

погача за начинаещи

Погача за начинаещи

Продукти:

  • 300 гр. брашно
  • 4 гр. суха мая
  • 30 гр. захар
  • 1 малка чаена лъжичка сол
  • топло мляко според нуждите (ок. 200 мл)
  • 2 супени лъжици олио/масло + за намазване на корите
  • крема сирене/прясна извара за плънката или по желание

Приготвяне:

Брашното, маята, захарта и солта се смесват в дълбока купа и се замесва тесто, като постепенно се добавя топлото мляко. Когато получите компактно тесто, го извадете върху работен плот и го омесете старателно.

Омесва се с разтягане на тестото и издърпването му на повърхността, за да стане еластично. По средата на месенето добавете чаена лъжичка олио или масло и омесете, за да се смеси в тестото. И след това повторете процедурата с месенето.

Завършете месенето, когато тестото стане гладко и еластично, а като го дръпнете с пръсти се разтяга като дъвка и не се връща обратно. Техниката на месене е много лесна и всеки може да я научи.

омесено тесто

Оформете тестото на топка, покрийте го и оставете да втаса за половин час на топло място. След това го намачкайте, за да излезе въздухът от него и го разделете на четири части. Оформете топки и покрийте.

топка тесто

Намаслете малко работната повърхност, след това вземете топка и я разточете възможно най-тънко с точилка. Вземете голяма плитка чиния или капак за тенджера, поставете я върху кората и изрежете правилен кръг.

кръг от тесто

Омесете останалото тесто и го запазете за по-късно. Намажете цялата кора с разтопено масло и я прегънете на две. Прищипете краищата заедно. Поставете чаена лъжичка пълнеж в двата противоположни края.

полумесец тесто

Прехвърлете тестото от двата края върху плънката, за да оформите нещо като конус и продължете да прегъвате двете страни, докато се срещнат в средата. Повторете процедурата и с другото тесто, а коничните „двойки“ наредете в подходяща тавичка като цвете.

оформяне тесто

питка конуси

В средата сложете топка от останалото тесто. Покрийте погачата и я оставете да втаса на топло за час. След това намажете с разбит жълтък, към който сте добавили чаена лъжичка мляко.

втасала погача

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час или до златиста коричка. Насладете се на прекрасния вкус.

погача на конуси

Вижте видео презентацията ТУК:

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?