Новините на фокус
Home » KO4 STORY » Помните ли бай Кольо, който през 2001 г. върна хиляди левове, намерени на жп-релсите? Вижте как живее
Помните ли бай Кольо който през 2001 г. върна хиляди левове намерени на жп-релсите? Вижте как живее

Помните ли бай Кольо, който през 2001 г. върна хиляди левове, намерени на жп-релсите? Вижте как живее

Този случай нашумя преди малко повече от 20 години, защото бе пример за честността на един обикновен, работещ човек.

Сигурно си спомняте, че през 2001 г. кантонерът Никола Димитров намери разпилени стотици хиляди левове край ж.п. линията до гара Нови Искър. Парите бяха за освобождаването на бизнесмена Стефко Колев. Вместо да прибере банкнотите ж.п. работникът върна парите и така се прочу не само в страната, но и в чужбина.

На 26 септември 2001 г. кантонерът Никола Димитров прави редовна обиколка на линията София – Курило. Намира 20 лева до линиите, взима ги и не подозира на какво ще се натъкне.

Никола открива близо 140 хиляди лева, част от откупа, поискан за бизнесмена. След като съпругата му хвърля близо милион лева през влака, за да плати за живота на съпруга си, сакът се къса и парите се разпиляват.

Кантонерът, без да се замисли, вика полиция и връща парите. Тогава за тези пари е можело да се купят 5 гарсионери в София.

„За мен мисля, че съм постъпил правилно”, категоричен е той.

Никола е пенсионер е от 14 години и живее в село Заселе. Най-известният кантонер в България е пенсионер от години – с 400 лв на месец, с които едва свързва двата края. Останал е сам, след като съпругата и синът му починали. С дъщеря си не говори от години. Компания му правят само домашните животни.

„От бедно семейство сме си били и с много пари не сме живели, по-спокойно мисля, че е така”, посочва той.

Чичо Кольо отдавна е изхарчил наградата от 5 заплати от ж.п. предприятието, в което работил, почти е забравил за поощрението от още 800 лева, а полученият мобилен телефон отдавна не работи.

Постъпката на бай Кольо се превърна и във вдъхновение на създателите на филма „Слава”, който бе предложението на България за 2017 г. да се бори за „Оскар” .

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?