Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Почернени родители от Варна: Бебето ни почина заради лекарска небрежност. Едва помръдваше ръчичките си
Почернени родители от Варна: Бебето ни почина заради лекарска небрежност. Едва помръдваше ръчичките си

Почернени родители от Варна: Бебето ни почина заради лекарска небрежност. Едва помръдваше ръчичките си

Родители от Варна обвиняват медици в лекарска небрежност и твърдят, че бебето им е починало заради тях. Става въпрос за новороденото бебе, което беше транспортирано по спешност с военен самолет „Спартан” от град Варна до столицата София.

Бебенцето живее само 6 месеца, преди да почине. Неговото име е Изара Маринова. Малката Изара се появява на бял свят след един спонтанен аборт и няколко неуспешни опита инвитро.

Бебенцето се ражда през месец януари 2023 година в частната болница „Майчин дом” във Варна.

Майката на Изара – Надежда Маринова имала лека бременност. Наблюдавана била от д-р Мирослав Иванов, който е акушер-гинеколог в частната болница. Въпреки че жената ражда първото си дете със секцио и получава множество усложнения, по думите ѝ докторът бил категоричен, че може да роди второто си дете по естествен път.

„Цезарово сечение не ми е било предлагано, нито съм подписвала документи, че го отказвам”, твърди почернената майка пред Нова телевизия. Бащата на бебето Павел попитал лекаря дали матката ще издържи на естественото раждане. Медикът бил уверен, че няма да има никакви усложнения.

Пет дни преди датата на термина, Надежда получава контракции. Дежурният лекар в болницата установява, че с бебето има проблем. Налага се спешно секцио. Родителите твърдят, че екипът се е забавил, а това е довело до тежки увреждания при детето.

„Д-р Иванов дойде, видя, че нещата са се усложнили. Изчезна за 10 минути и впоследствие стана ясно, че е отишъл за 10 минути да си подрежда операционната, защото е нямало инструменти, нямало е нищо, за да стартира операция. От момента на пристигането ни в болницата до момента, в който започва спешната операция, минават повече от 50-60 минути”, спомня си Надежда.

Според адвокатката на родителите времето, за което бебето трябвало да бъде извадено, е между 5 и 8 минути.

През това време тоновете на плода падат драстично. Оказва се, че Надежда е получила руптура на матката, а бебето се е изместило в коремната кухина и е останало без кислород. Изара се ражда без дихателна и сърдечна дейности. Налага се да бъде интубирана.

„Беше в изключително тежко състояние. Не можеше да затвори клепачите си, не можеше да затвори устата си, едва помръдваше ръчичките си, краката бяха почти сковани”, разказва майката Надежда. Състоянието ѝ е стабилизирано в друга частна болница във Варна, след което момиченцето е транспортирано до болница в София със самолет „Спартан”.

Адвокатът на семейството Величка Костадинова твърди, че тук отново има някои пропуски от страна на лечебното заведение, тъй като от медицинската документация не можело да се установи кой е интубирал бебенцето. Не ставало ясно и част от медикаментите през какъв интервал от време са прилагани, с каква цел са прилагани същите.

„През тези месеци се наложи да претърпи две операции, да бъдат поставени трахеостома и гатсростома, защото не можеше дори да преглъща и да се храни”, споделя Надежда.

Изара умира преди няколко седмици от пневмония. Родителите ѝ са завели иск и срещу доктора, който е следил бременността, и срещу болницата.

От своя страна д-р Иванов и ръководството на лечебното заведение в писмен отговор казват, че „Цезаровото сечение на Надежда е извършено незабавно. При раждането детето е поето от неонатолог и са извършени реанимационни дейности в пълен обем“. От лечебното заведение допълват, че според тях лекарският екип е свършил компетентно и професионално работата си.

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор” не са открили нарушения. Прави се проверка и от инспектората към Министерството на здравеопазването.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?