Home » ЗА ДАМИТЕ » По тази рецепта съсед турчин приготвя лимонада и я продава на пазара в жегите, трябват ви само два лимона
По тази рецепта съсед турчин приготвя лимонада и я продава на пазара в жегите трябват ви само два лимона

По тази рецепта съсед турчин приготвя лимонада и я продава на пазара в жегите, трябват ви само два лимона

Домашната лимонада с мента и лимон е проста и бюджетна напитка, която ще ви спаси от знойната лятна жега, ще утоли жаждата ви и ще ви ободри приятно, когато навън е +30.

В такова време да стоиш до печката е последното нещо, което искаш да правиш. Ето защо е особено приятно, че в тази рецепта не е необходимо да загрявате или варите нищо. Той извади лимони и лед от фризера, разтри, смеси, разклати и пие!

ДОМАШНА ЛИМОНАДА С МЕНТА И ЛИМОН

СЪСТАВКИ

2-3 лимона
5 литра вода
500 г захар
мента на вкус
лед

ПРИГОТВЯНЕ

Оставете 2 лимона във фризера. Изчакайте да замръзнат добре, тогава ще е по-лесно да ги настържете. Лимоните се настъргват заедно с кората.

Прехвърлете настърганите лимони в петлитров съд. На този етап ме чакаха първите трудности. Гърлото на моя буркан се оказа тясно, само една чаена лъжичка пълзи в него и дори тогава без връх. А замразените лимонови трохи се залепват за всичко топло, включително фунията, която се опитах да използвам.

Правилното решение беше намерено при втория опит. Настърганият лимон е по-лесен за смесване с вода и изсипване през фуния в тази форма. Или трябва незабавно да потърсите пластмасов буркан с широко гърло. За съжаление нямах такъв.

Поръсете настърган лимон със захар.

Залейте лимоните и захарта с вода.

Разклатете добре съдържанието на буркана  и го оставете да вари поне 2 часа. Захарта на дъното на буркана ми не искаше да се разтвори, затова го сложих настрани.

Отстранете листата на ментата от стъблата, нарежете останалия лимон на филийки. Поставете в декантер няколко резена лимон, лед, малко мента.

Филтрирайте лимонадата.

Залейте резенчетата мента и лимон с филтрираната лимонада, охладете и сервирайте.

Ободряващата домашна лимонада с мента и лимон е готова. Вкусът му (приятна изненада) се оказа по-богат, отколкото очаквах. За в бъдеще ще се опитам да добавя портокал или да заменя някой от лимоните с лайм.

За да запазите ментата свежа по-дълго, увийте я във влажна кърпа, поставете я в найлонов плик и охладете. При такова съхранение джодженът ще запази свежестта и аромата си до 2 седмици.

Надяваме се, че след като опитате напитка, приготвена от свежа мента и лимон, ще станете неин заклет фен. А за любителите на екзотичните вкусове предлагаме рецепта за гъста бразилска лимонада от лайм и кондензирано мляко. Такава необичайна комбинация ще ви изненада приятно с контраста на кремав вкус и цитрусова горчивина.

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?