Home » БЪЛГАРИЯ » Правителственият „Фалкон“ нарисува нещо странно в небето и разбуни духовете в социалните мрежи и FlightRadar24
Правителственият „Фалкон“ нарисува нещо странно в небето и разбуни духовете в социалните мрежи и FlightRadar24

Правителственият „Фалкон“ нарисува нещо странно в небето и разбуни духовете в социалните мрежи и FlightRadar24

Благодарение на услугата за следене на полетите в реално време FlightRadar24, мнозина почитатели на авиационната индустрия често следят движението на различни летателни апарати. В социалните мрежи има цели групи, които споделят интересни случаи със самолети, маршрути и други подробности около тях.

Един от феномените, създаден от услуги като FlightRadar24 е, че не рядко движението на даден полет може да се използва, за да бъде „нарисувано“ или „написано“ нещо в небето. Тези случаи са вече стотици и често представляват изразяване на дадена позиция от пилот, подкрепа за кауза, или дори предложения за брак и редица лични анонси. Тези действия в почти всички случаи се извършват от малки частни самолети с цел забавление.

В петък обаче вниманието на специализираните групи в социалните мрежи привлече не друг, а българският правителствен Фалкон, маршрутът на който изобрази в небето над България нещо повече от странно. Справка във FlightRadar24 показва, че полетът е нарисувал неприлична фигура преди да кацне обратно на „Летище София“.

Според сайта, „Фалконът“ не е имал конкретна дестинация, а просто е обикалял въздушното ни пространство.

Това всъщност не е нещо ново и се прави, защото на борда на самолета има специално оборудване, с което се проверява и калибрира наземната техника, облитат се определени зони и се проверява работата на радарите на РВД.

Новото обаче е маршрутът, който, както можете да видите на снимките, прилича на фалос, простиращ се от Родопите и района около Пловдив до София. Как се е получило съвпадението за сега няма как да разберем, както и дали е било нарочно, предава послание или символизира нещо.

Факт е обаче, че курсът, изобразяващ картинка, напомняща на мъжки полов орган, не остана незабелязан. FlightRadar съобщиха, че полетът е бил следен от нетипичен брой потребители, кратък поглед над социалните мрежи показва, че там акцията на Фалкона е широко коментирана и споделяна.

Маршрутът на правителствения ФалконПотребител на българска група за самолети забелязва курса и споделя „….. какво ли ще излезе на ”рисунката” в края на полета“. А след него изобилстват коментари като:

Цялата държа в един полет ни показаха;

Какви ли средства вече има за въздушен контрол това наше РВД, та да се налагат такива облитания;

Дано командира на този полет не разочарова дамите;

Сред акаунтите, споделили полета в личните си профили, пък преобладават мненията подобни на:

Някой може ли да каже защо трябва да плащаме пари правителственият фалкон да лети днес 3 часа и да рисува патки в небето? Информацията е проверима на flightradar като напишете номера на самолета BGF280.

Поне на това отговорът е ясен – самолетът със сигурност не е излетял специално, за да направи голямата фигура, а за тестове, набиране на летателно време или нещо друго важно. Всеки такъв полет е добре съгласуван, за него има множество документи и никой не може да излети с правителствения самолет, за да на си рисува.

Факт е обаче, че полетът стана доста популярен, а ако искате да проверите сами „творчеството“ негов запис се пази тук: https://www.flightradar24.com/data/flights/bgf280#2ee98847

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?