Традицията за Великден повелява – на трапезата трябва да има не какво да е месо, а агнешко.
То обаче също си има своите специфики на приготвяне, които трябва да познаваме, ако не искаме накрая да ядем подметка за десетки левове, вместо крехко и сочно месце, което се разпада от кокала.
Своята традиционна рецепта с агнешко за Великден ще ни представи корифеят на кулинарията у нас – шеф Иван Манчев.
Печено агнешко със спанак по шеф Манчев
Продукти:
- 2,2 кг агнешка предна четвъртина
- 1 морков
- 1 глава лук
- 100 мл бира
- 1,5 л зеленчуков бульон
- 150 гр. краве масло
- 30 мл олио
- 1 домат
- 2 скилидки чесън
- 100 мл течна сметана за готвене
- 2 стръка розмарин
- сол, черен и червен пипер
Приготвяне:
Овкусяваме агнешкото със сол, черен и червен пипер и го намазваме равномерно от всички страни с 50 г масло. Слагаме го в подходяща тава и до него нареждаме моркова, предварително обелен и нарязан на едро, и лука, почистен и разрязан на четвъртинки.
Наливаме бирата и зеленчуковия бульон, толкова, че течността да покрие 2/3 от месото в тавата. Печем месото под фолио два часа и половина в предварително загрята на 180°С фурна.
Междувременно загряваме олиото с половината от останалото масло и задушаваме нарязания на дребно пресен лук. Щом омекне, добавяме гъбите, нарязани на ситно, и накълцания чесън. Когато се задушат, добавяме спанака, предварително изчистен, измит и добре отцеден.
Подправяме с останалото масло, сол и черен пипер и доливаме сметаната. Накрая добавяме и обеления и нарязан на кубчета домат. След като течността се редуцира, отстраняваме от котлона.
Поднасяме печеното агнешко месо с гарнитура от сотиран спанак и украсяваме с пресен розмарин.