Home » ЗДРАВЕ » Практикувайте тези 5 неща и мозъкът ви ще работи като часовник: съвети от невроложката, живяла над 100 години
Suveti ot nevrolojkata jivqla 100 godini

Практикувайте тези 5 неща и мозъкът ви ще работи като часовник: съвети от невроложката, живяла над 100 години

Рита Леви Монталчини е родена на 22 април 1909 г. в Италия, а съветите, които оставя след себе си, са нещо безценно.

Тя беше един от най-добрите италиано-американски невролози, която сподели с биохимика Стенли Коен Нобеловата награда за физиология или медицина през 1986 г. за откритието си на телесна субстанция, която стимулира и влияе върху растежа на нервните клетки.

Тя живя 103 години и беше много жизнена, а мозъкът й работеше като часовник. Нобеловият лауреат остави препоръки за развитие на мозъка и дълголетие.

човешки мозък

1. Четене на трудна литература – ​​много от учените казаха, че постоянното учене запазва жизнеността на мозъка.

2. Решаване на логически задачи и кръстословици – насърчават мозъка да мисли извън рамките.

3. Опитайте се да запомните колкото е възможно повече – например, след като прочетете всяка глава, затворете книгата и се опитайте да запомните по-малките детайли. Слушайте себе си, повтаряйте наученото. Известният сръбски академик Владо Йеретич каза, че изучаването на поезия или молитва наизуст може да бъде прекрасен начин да поддържате правилното функциониране на мозъка си дори в напреднала възраст.

известна невроложка

4. Учете чужди езици – не е нужно да го говорите правилно, но смисълът е да „разтегнете“ мозъка си чрез създаване на невронни връзки. Учените посочват, че са необходими около 20 минути на ден.

5. И накрая, поддържайте позитивен дух – това е една от най-големите тайни на дългия и щастлив живот. Рита Леви Монталчини казваше: „Преди всичко не се страхувайте от трудностите. Те ни дават най-доброто. Дори когато възникнат проблеми, опитайте се да поддържате оптимизъм във всичко, което виждате.“

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?