Home » ЗДРАВЕ » При гълтане на език – ето как се оказва първа помощ
При гълтане на език - ето как се оказва първа помощ

При гълтане на език – ето как се оказва първа помощ

При гълтане на езика, мнозина вземат грешни мерки. Никога не слагайте нищо в устата си – нито парцал, нито лъжица.

Не се опитвайте да стискате зъби със сила! Защо? Съществува риск от разкъсване на устните и счупване на зъбите. Освен това чуждо тяло може да попадне в дихателните пътища. Не се страхувайте да извадите езика си. Няма сериозни последствия. Нека да разберем какво трябва да се направи.

В съзнание човек също е изложен на риск от гълтане на език. Например, поради обструктивна сънна апнея. Под въздействието на гравитацията езикът остава надолу, като по този начин блокира дихателните пътища. Колко често може да се случи това? От два до сто пъти на вечер.

Какви други могат да бъдат причините за гълтане на езика? Анестезия, кома, дълбок шок, двустранна фрактура на мандибулата.

Какво е опасно и как да се предотврати

При гълтане на език блокира дихателните пътища. От своя страна това може да доведе до спиране на дишането и последващ сърдечен арест.

Ето как се оказва първа помощ:

Преди да се появят лекарите, обикновено е достатъчно само да завъртите главата на пострадалия на една страна – леко и без резки движения. Никога не се опитвайте да поставите предмети между зъбите.

Дори ако ухапването на езика или бузата вече е настъпило, или видите повръщане, кървене (от носа или устата) в жертвата, обърнете я напълно на една страна – поза на покой.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?