Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Прокълнатият 21 юли сее смърт в семейството на Тодор Живков
Прокълнатият 21 юли сее смърт в семейството на Тодор Живков

Прокълнатият 21 юли сее смърт в семейството на Тодор Живков

Черен е 21 юли за семейството на Тодор Живков. На тази дата точно през 40 години си отиват и двете му деца.

Дъщеря му Людмила умира мистериозно на 21 юли 1981 г., а четири десетилетия след нея на 21 юли 2021 г. почива и по-малкият ѝ брат Владимир.

От Община Правец, където има поставен паметник на Людмила Живкова в родната къща на баща ѝ, превърната в музей, уведомиха „Ретро“, че специални възпоменателни събития за нея тази година не са организирани. По всяка вероятност паметта на Людмила и Владимир ще бъде почетена от техните роднини в най-тесен кръг.

И двамата са погребани на Централните софийски гробища. За гроба на Людмила се грижат нейните деца Жени Живкова и Тодор Славков, както и трите ѝ внучки Людмила, Андреа и Катерина. Вечният дом на брат ѝ Владимир се поддържа от вдовицата му Валентина. Неговите две деца живеят отдавна в чужбина.

Синът му Тодор Живков-младши от първия му брак с плевенчанката Маруся Мирчевска е от две десетилетия в Америка, където е женен за рускиня и има две деца от нея.

Сестра му Елизабет от втория брак на Владимир Живков с Валентина пък живее в Италия, сгодена е за италианец и има моден бизнес на Ботуша. И двамата рядко се прибират у нас, но бяха на погребението на баща си през 2021 г. въпреки изключително сложните семейни отношения в рода им.

Синът на Тодор Живков бе тежко болен в последните години от живота си. Той бе в критично състояние и прикован за леглото в наследствения си дом в квартал „Бояна“, а в последните си дни бе настанен в столична болница, където почина на 69-годишна възраст. Усложненията, които го ударили в сърцето и краката, дошли от силната форма на диабет, от която страдал дълго време преди кончината си. След 10 ноември синът на бившия Първи се бе скрил от обществото и не се появяваше публично почти никъде. През 90-те години развиваше частен бизнес, който впоследствие фалира.

Докато обстоятелствата около неговата кончина са напълно ясни, смъртта на сестра му Людмила продължава да тъне в мистерия и абсолютна мъгла вече 42 години. Ранната ѝ кончина само на 39 г. става повод за различни хипотези. Баща ѝ, макар да смята смъртта ѝ за резултат от тежкото ѝ състояние от предходните месеци, в мемоарите си не изключва да е имало и някакво „външно вмешателство“.

Руският журналист Аркадий Ваксберг смята, че Людмила може да е била убита от съветските тайни служби, позовавайки се на недоверието, с което се отнасяли към нея в съветското правителство, и опасенията, че в близко бъдеще тя можела да наследи баща си начело на режима.

Някои от близките ѝ, като Любомир Левчев, също подозират, че тя е отровена. Според друга хипотеза, поддържана от отявления критик на Живкови Петър Семерджиев, тя се самоубива след депресия.

Официалната версия за преждевременната ѝ кончина е инсулт. В заключението си лекарската комисия казва: „В последно време в резултат на голямо напрежение здравословното състояние на др. Людмила Живкова се влоши. Предприетите мерки за възстановяване на здравето ѝ доведоха до бързо подобряване.

На 20 юли 1981 г. обаче състоянието отново рязко се влоши в резултат на внезапно настъпил мозъчен кръвоизлив и последвали тежки необратими разстройства на дишането и кръвообращението. Смъртта настъпи в 02 часа на 21 юли 1981 г.“

В последните месеци преди смъртта си Людмила Живкова не се чувствала добре. Въпреки това тя тръгва на обиколка – първо в Индия, а после в Мексико. В Делхи припада. А на американския континент вече е толкова зле, че изпращат правителствения самолет да я върне в София. Самият Тодор Живков прекарва почти цял месец с дъщеря си в резиденцията на Боровец с надежда, че там тя ще се почувства по-добре.

Ден преди смъртта си обаче Людмила се завръща без предупреждение от курорта в София. Открита е мъртва от камериерка в резиденция „Бояна“ в банята на покоите си там.

Погребана е на 23 юли, а на траурната церемония се стичат над 100 хиляди души от цялата страна. Осем години преди края на живота си Людмила Живкова преживява тежка катастрофа. Тя трябвало да изпрати баща си на летището за официална визита в Полша. На Околовръстното в София правителствената кола се сблъсква с москвич. Дъщерята на Живков едва оцелява, но преживяното я променя из основи.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?