Проф. Божидар Попов: Фасулът и чесънът вдигат имунитета!

Проф. Божидар Попов: Фасулът и чесънът вдигат имунитета!

Проф. д-р Божидар Попов е председател на Българското дружество по хранене и диететика и ръководител на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене. Специалистът с дългогодишен опит съветва как да се храним, за да бъдем дълголетни и здрави.

„Фасулът е наистина суперхрана за българина, както съм споменавал и преди, защото той има много добър състав. Всъщност от растителните продукти той има най-добър белтъчен състав. Белтъкът на фасула, въобще всички бобови храни – тук се включват грахът, соята, лещата, имат най-добър балансиран състав на тези незаменими есенциални аминокиселини, които изграждат имунните тела.

Дори се смята, че през Средновековието, когато е имало гладни години, българинът е оцелял благодарение на фасула. Това е изключително важно да се запомни.

Неведнъж съм казвал колко важни за организма са 9-те незаменими аминокиселини и той трябва задължително да ги получава. А фасулът е продукт, който е балансиран не само по отношение на аминокиселините. Той е богат и на минерални вещества – мед, цинк, желязо. Тези микроелементи също имат отношение към имунитета. Т. е. той има този есенциален състав, т. нар. есенциални нутриенти, необходими в ежедневното балансирано и пълноценно хранене“, обяснява професорът.

В групата на зеленчуците чесънът е фаворит, защото е доказано, че оказва антивирусно действие. Аз винаги споделям и си спомням как моята баба като малък ми връзваше скилидки чесън зимно време, когато върлуваха зимните инфекции.

Той има т. нар. бактерицидно действие благодарение на своите съставки. Освен специфичната миризма самият чесън оказва силно действие и когато се консумира. Разбира се, подобно действие оказват и останалите лукови зеленчуци – лук, праз, но то е по-слабо от това на чесъна“, казва специалистът.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Проф. Божидар Попов: Фасулът и чесънът вдигат имунитета!"

Какво мислите?