Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Проф. Кантарджиев: Може би постигнахме колективен имунитет
Проф. Кантарджиев: Може би постигнахме колективен имунитет

Проф. Кантарджиев: Може би постигнахме колективен имунитет

С имунизирани и преболедували може би постигнахме групов имунитет. Това сподели проф. Тодор Кантарджиев по БНР.

Цяла седмица имаме към този момент и понижаване на броя на смъртните случаи. А данните сочат, че в областите, в които имунизационното покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска.

“Омикрон мина през огромна част от българското население. Хората с бустер го прекараха по-леко, за децата също се потвърди, че по-леко го боледуват при “Омикрон ” разновидността.

Проблем с положителния излаз от заболяването има още веднъж, както и при Делта вид и Уханския вид, при възрастните, при хората с хронични болести, които не са се ваксинирали към момента. А тъкмо те у нас не бяха обект на засилена осведомителна акция, че би трябвало да се имунизират. И по тази причина тъкмо такива пациенти в този момент са в болница още веднъж, като при предходните талази ”, заключи той.

Експертът напомни, че макар, че войната е водещата тематика, “ковидът съществува и опасността за здравето както за обособения човек, по този начин и за обществата не престава.

Важно е да отбележим обаче, че първо започнаха да понижават новите случаи на инфектираните в най-засегнатите области в страната, като първо това се вижда за областите – Благоевград и София – град. Последно и с по-бавни темпове понижават новозаразените във Варна и Източна България.

Това докара и до намаляването на натиска върху лечебните заведения, като аз проследявам всекидневно тези процеси за лечебните заведения в столицата ”.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?